На Франківщині виявлено понад 2 тисячі нелегальних працівників


З початку року податківці Івано-Франківщини виявили 2055 найманих осіб, праця яких використовувалась без укладання трудових угод.

У результаті проведених заходів роботодавці оформили належним чином трудові відносини з 2014 громадянами, а свою підприємницьку діяльність зареєстрували 244 фізичні особи. Про це повідомили в Головному управлінні ДФС в Івано-Франківській області.

Завдяки легалізації  праці нелегальних працівників бюджет додатково отримав 47,5 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 173 тис. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Новозареєстровані підприємці сплатили до бюджету більше 80 тис.грн. податкових платежів.

Також податківці провели перевірки 23 юридичних осіб та 39 фізичних осіб-підприємців з питань виявлення фактів ухилень від оподаткування різного виду виплат, заробітної плати, видачі її за рахунок “тіньових” коштів. За їх результатами донараховано 14 346 тис. грн., в т. ч. 7 318 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Податківці звертають увагу суб’єктів господарювання на посилену відповідальність роботодавців за порушення норм трудового законодавства. Зокрема, у разі допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення робітника на неповний робочий час, у разі якщо він фактично працює повний робочий час, або якщо виплати здійснюються без нарахування й сплати внеску та податку до роботодавців застосовуються штрафні санкції у розмірі 30 мінімальних зарплат на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Інші порушення щодо вимог трудового законодавства призводять до штрафних санкцій у розмірі однієї мінімальної зарплати.

Посилено й адмінвідповідальність посадових осіб суб’єктів господарської діяльності. В новій редакції викладена стаття 41 Кодексу України про адміністративні порушення, в якій прописана відповідальність посадових осіб (юридичних та фізичних-підприємців), які використовують найману працю, у разі порушення норм трудового законодавства. Зазначені особи караються штрафом від 500 до 1000 н.м.д.г. (від 8500 до 17000 грн.). Кожне повторне порушення протягом року – 1000-2000 н.м.д.г. (від 17000 до 34000 грн.).