На Херсонщині знайшли майже дві тонни покинутих отрутохімікатів


На Херсонщині зберігаються майже 1,9 тис. тонн безхазяйних непридатних до використання отрутохімікатів, які були виготовлені ще за радянських часів.

Про це поінформував на засіданні колегії Херсонської облдержадміністрації, доповідаючи з питання "Про першочергові заходи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо вирішення екологічних проблем Херсонської області", директор департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА Юрій Попутько, повідомляє Укрінформ

"На сьогодні кількість безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту (рослин - ред.) на території Херсонської області становить 1887,5 тонни", - розповів Попутько.

За його словами, велика кількість таких отрутохімікатів зберігаються, зокрема, у Каланчацькому, Генічеському та Білозерському районах.

Як повідомив Попутько, у 2017 році Херсонською облдержадміністрацією на проведення робіт зі знищення непридатних отрутохімікатів планувалося залучити 24,2 млн гривень бюджетних коштів, в тому числі з державного бюджету - 15 млн гривень та з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища - 9,2 млн гривень. "Департаментом було підготовлено і направлено до Міністерства екології запити про виділення даних коштів з держбюджету. Проте кошти міністерством так і не були виділені", - сказав він.

Попутько також поінформував, що в 2018 році, за домовленістю з міністерством, плануються роботи із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин "з подальшим транскордонним вивезенням, у кількості 300 тонн". Ці роботи планується профінансувати за рахунок коштів державного та обласного бюджетів, заявив він.