На Івано-Франківщині двох депутатів сільради суд покарав за конфлікт інтересів


Надвірнянський районний суд минулого тижня виніс постанови, якими притягнув до адміністративної відповідальності за статтею 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) двох депутатів Тисменичанської сільської ради Надвірнянського району.

Один з адміністративних правопорушників тимчасово не працює, а інший є лікаркою в амбулаторії с.Тисменичани.

В судовому засіданні встановлено, що минулого року Тисменичанська сілька рада розглядала питання безробітнього депутата і прийняла рішення від 29.05.2014, яким надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою та відведення земельної ділянки площею 0,2136 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських споруд по вул.Заріцька.

В порушення вимог ст. 14 Закону України Про засади запобігання і протидії корупції депутат не вжив заходів до недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів, не повідомив Сільського голову Тименичанської сільської ради Надвірнянського району, який був головуючим на сесії, на якій розглядалась його заява про наявність суперечностей між його особистими інтересами та службовими повноваженнями, наявність яких може вплинути на об'єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи не вчинення дій під час виконання наданих йому повноважень. Натомість депутат приймав участь у прийнятті сесією рішення стосовно розгляду його заяви, пишуть НП.

Депутатка Тисменичанської сільської ради Надвірнянського району, достовірно знаючи, що заяви її сина будуть розглядатись на сесії сільської ради, на якій вона голосуватиме, не повідомила сільську раду про наявність в неї конфлікту інтересів, а 29.05.2014 року приймала участь на 27 сесії Тисменичанської сільської ради, на якій голосувала щодо позитивного розгляду заяв її сина про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, орієнтовною площею 0,18 га та про продовження оренди приміщення в ДНЗ Їжачок терміном на 5 років.

Рішенням 27 сесії Тисменичанської сільської ради від 29.05.2014 року її сину надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, орієнтовною площею 0,15 га в ур. Під Буковиною. Також рішенням 27 сесії Тисменичанської сільської ради від 29.05.2014 її сину підприємцю продовжено термін оренди приміщення в ДНЗ "Їжачок", площею 20 м. кв. для встановлення ксероксу та торгівлі канцтоварами.

В судовому засіданні обидва депутати Тисменичанської сільської ради визнали свою вину і запевнили, що в майбутньому аналогічних порушень більше не допускатимуть.
Враховуючи викладене, суд визнав винуватими вказаних депутатів Тисменичанської сільської ради у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.172-7 КУпАП та наклав на кожного з них них стягнення у вигляді штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.).