На Івано-Франківщині перевірили готовність рятувальників до зими


9 жовтня 2013 року в приміщенні кризового центру Управління ДСНС в області відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням першого заступника голови ОДА Василя Плавюка.

В роботі засідання також взяли участь начальник Управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький, начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Володимир Стебницький, керівники служб та відомств області.  

 Серед питань, які розглядалися  на засіданні комісії, було  ряд таких, що стосувалися компетенції  державної служби з надзвичайних  ситуацій, а саме – про заходи  щодо підвищення техногенної  безпеки на потенційно небезпечних  підприємствах області та стан  утримання систем протипожежного  водопостачання. Виступаючи перед  присутніми заступник начальника  Управління ДСНС в області  з організації запобігання надзвичайним  ситуаціям  та заходів цивільного захисту полковник служби цивільного захисту Ігор Мусіловський, зокрема зазначив,  що  на території області знаходиться 528 потенційно небезпечних об'єктів, з них 18 – хімічно небезпечних. Як засвідчили результати перевірок, не всі керівники об’єктів  виконують  належною мірою заходи з питань пожежної та техногенної безпеки. З метою покращення стану техногенної безпеки та цивільного захисту на потенційно та хімічно-небезпечних об'єктах області керівникам даних об’єктів було звернуто увагу на необхідність вжиття ряду заходів.      

 Що стосується стану  утримання систем протипожежного  водопостачання, на території області  встановлено 3446 пожежних гідрантів, 862 пожежних водоймища, 281 водонапірну  вежу, обладнано 97 пірсів і під'їздів до річок і озер. Органами місцевого самоврядування, керівниками підприємств та водоексплуатаційними організаціями вживались заходи з  приведення  в справний стан  несправних  пожежних  вододжерел. В результаті вжитих заходів проведено ремонт 53 пожежних гідрантів. Поряд з цим, як зазначалося в ході засідання комісії, на даний час по області в несправному стані знаходиться 155 вуличних пожежних гідрантів та 156 об’єктових пожежних гідрантів. З метою покращення стану протипожежного водопостачання Управлінням ДСНС в області розроблено перспективний план та визначено першочергові заходи щодо покращення стану водозабезпечення населених пунктів Івано-Франківщини водою для цілей пожежогасіння.    

  Також в ході засідання комісії відбулося теоретичне проведення штабного тренування органів управління, сил і засобів обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту. Теоретична частина включала в себе ввідні, згідно яких на засіданні  було  заслухано  керівників житлово-комунальних служб, Управління ДСНС в області щодо дій у випадку надзвичайної ситуації.      

 Далі учасники засідання  комісії перейшли до практичної  частини. За умовами командно-штабного  тренування, через вплив низьких  температур повітря  вийшов з ладу кабель електроживлення до котельні по вулиці Тролейбусній, 40а, в обласному центрі. Внаслідок цього без тепла залишилися ЗОШ №№18, 24 та дитячий садок,  де перебувають 500 учнів і 80 вихованців садка, а також житловий масив, в якому проживають близько 30 тисяч жителів.    

 У свою чергу, для  забезпечення роботи водяних  циркуляційних насосів  в опалювальних котлах, Управлінням  ДСНС в області задіяно електростанцію потужністю 120 кВт аварійно-рятувального загону спеціального призначення та розгорнуто пересувний пункт управління та життєзабезпечення для  проведення аварійно-відновлювальних робіт.     

 Загалом  проведення аварійно-рятувальних робіт та ліквідація наслідків  щодо змодельованої ситуації засвідчили, що органи управління, сили і засоби обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту діяли злагоджено та професійно.