На Івано-Франківщині почастішали випадки зараження небезпечною інфекційною хворобою


В Косівському районі протягом 2014 року ускладнилась епідемічна ситуація із захворюваності на лептоспіроз – зареєстровано 3 випадки захворювання серед дорослого населення.

Протягом січня 2015 року продовжує спостерігатися ріст захворюваності серед населення району. Станом на 28.01.2015р. зареєстровано 3 випадки захворювання на лептоспіроз. Основну масу серед захворівших становлять жителі села- 70 %. Захворювання реєструвалося у дорослих, повідомляє лікар-епідеміолог КМУДСЕС
Людмила Гавронська.

Лептоспіроз – особливо небезпечна інфекція з важким перебігом, що супроводжується гарячкою, інтоксикацією, ураженням судин печінки, нирок, нервової системи. Джерелом інфекції можуть бути дикі тварини, гризуни, домашня та сільськогосподарська живність.

Серед тварин хворіють на лептоспіроз велика та дрібна рогата худоба, собаки, кішки, гризуни. Висока інфікованість лептоспірозом відзначається серед хатніх гризунів – щурів, мишей. Слід пам’ятати, що у тварин захворювання може протікати і безсимптомно, але при цьому тварина може бути джерелом інфекції для інших тварин та людей. Збудник лептоспірозу виділяється з організму хворої тварини з сечею, забруднюючи об’єкти довкілля (воду, харчові продукти тощо).

У довкіллі збудник лептоспірозу добре зберігається у вологих місцях, воді відкритих водоймищ, колодязів, у вологих продуктах харчування.

Зараження людини відбувається при споживанні сирої води, купанні у заражених водоймах, при роботі на луках, полях зрошення, у місцях звалищ, при догляді за домашніми тваринами, споживанні інфікованих продуктів.
Інкубаційний період 7-14 днів. Початок захворювання людини найчастіше нагадує грип: підвищення температури до 39-39,5 °C, виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м'язах (особливо литкових), попереку, кон’юктивіт. Пізніше може додаватися жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі.

Лептоспіроз – дуже небезпечна хвороба, оскільки вражає печінку та нирки, що може призвести до смерті хворого. Тому дуже важливо при перших проявах негайно звернутися до лікаря. Усі хворі підлягають госпіталізації до інфекційних стаціонарів.
Профілактика : Знищення гризунів (дератизація), у житлових приміщеннях та у місцях утримання худоби, своєчасне виявлення хворих домашніх тварин, суворе дотримання ветеринарно-санітарних норм, охорона водоймищ, суворе дотримання індивідуальної профілактики в осіб певних професій (тваринники, ветеринарні працівники та ін.), захист води та харчових продуктів від гризунів, дотримання правил особистої гігієни.
Запам’ятайте: що запобігти цій небезпечній інфекції краще, ніж її лікувати і тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!