На Івано-Франківщині почався суд над командиром 5-го батальйону Віталієм Комаром


У Богородчанському районному суді відбулося підготовче засідання у справі колишнього командира 5-го батальйону тероборони підполковника Віталія Комара. Йому інкримінують ухилення від військової служби в бойовій обстановці, непокору та бездіяльність.

Захист Комара здійснюють двоє адвокатів з Одеси, обвинувачення представлене групою прокурорів військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону, пише Стик. Процес, вочевидь, буде тривалим, бо передбачено заслухати велику кількість свідків. Зокрема, 112 з боку обвинувачення і 57 з боку захисту. Додамо, що значна частина з них проживає за межами Івано-Франківської області.

На початку засідання суддя запитав, чи є у сторін зауваження до обвинувального акту. Обвинувачення їх не мало, а захист означив, що є, але незначні, які можна буде усунути в ході розгляду цього кримінального провадження. Зокрема, на момент скоєння дій, в яких обвинувачують підсуднього, ст.409 Кримінального кодексу - ухилення від військової служби мала тільки три частини. А наразі Віталієві Комару інкремінують четверту частину цієї статті, яка з’явилися в наслідок змін до ККУ, котрі були прийняття пізніше.

Враховуючи, що деякі матеріали провадження містять військову таємницю, було також визначено, в якому режимі відбуватиметься процес. Обвинувачення запропонувало зробити його повністю закритим. Захист висловився за проведення відкритих судових засідань за винятком тих, де розглядатимуться документи, що містять військову таємницю. Головуючий пристав на думку адвокатів.

Враховуючи, що суддя, який буде вести цей процес йде у відпустку розгляд провадження по суті розпочнеться у серпні.