На Коломийщині люди і надалі скаржаться на погане самопочуття від отрутохімікатів


І в Отинії, і в Печеніжині, а днями – в Лісній Слобідці мешканці підняли переполох з приводу шкідливої дії отрутохімікатів на їхнє здоров’я та на здоров’я їхніх дітей.

Претензії висувають агроформуванням “Оскар” та філії “Перспектив”, які обприскують поля хімічними розчинами, пише Дзеркало Коломиї.

У Лісній Слобідці з цього приводу зібрався сільський актив. Прибули й представники “Оскара” та “Перспективу”.

Розмова точилася принципова, але на різних мовах: люди звинувачували аграріїв в отруєнні середовища, аграрії звинувачували людей у некомпетентності. І лише наприкінці дебатів знайдено сякий-такий консенсус.

У Лісній Слобідці “Перспектив” обробляє 750 гектарів землі, орендованої в пайовиків. За оренду людям платять понад 1 тисячу гривень за гектар на рік. Або зерном. Хто як домовиться.

Крім приватних розрахунків, агрофірма вносить свою лепту в соціальний розвиток села. Чи не завелику ціну платять мешканці? І чи не віддають в оренду за тисячу гривень разом з паями своє здоров’я? Питання залишається без відповіді.

Усі ми знаємо, що для стимулювання росту зернових культур, для боротьби зі шкідниками, бур’янами та хворобами рослин застосовуються хімічні сполуки – пестициди. Інакше урожаю годі сподіватися. Пестициди застосовують скрізь у світі, де на орній землі щось вирощують. Можливо, для ефективної дії хімікатів їхню концентрацію в розчині збільшують, бо у шкідників з роками виробляється імунітет до отрути. Звідси й отруєння людей…

Так чи інакше, але директорові “Перспективу” Павлові Потомському ці скарги вже обридли й він спересердя заявив на сходинах селян у Лісній Слобідці: “Не бажаєте, щоби ми ваші поля обробляли, то ми можемо угоди розірвати. Тоді сійте собі на своїй землі траву й годуйте нею худобу!”…

Та угоди розривати люди не хочуть, гроші потрібні всім, навіть якщо – з запахом пестицидів.

Щоби інцидент не розпалювати, сільський голова Лісної Слобідки Ярослав Ямбор примирливо пояснив, що селяни претензій до самого процесу обприскування не мають, а мають лише претензії до порушення “Перспективом” правил обприскування.

Сільраду попереджають, а точніше – повідомляють про окроплення в останній момент, хоча мали б – за три дні. Це одне. Друге – проводять обприскування часто в спеку і вітер, серед білого дня, що є грубим порушенням санітарних норм безпеки середовища. І, як результат, – масові нездужання мешканців.

Директор агроформування хоч як опирався, однак провину “частково” таки визнав і пообіцяв, що про обробіток ґрунтів пестицидами повідомлятиме завчасно. Поля відтепер кропитимуть увечері або вдосвіта.