На околицях міста палять суху траву: Франківці скаржаться на дим


Минулого вечора у мережі франківці масово скаржились на дим, що огорнув околиці міста.

Як виявилось, це були наслідки паління сухої трави.

«Я шокована. Пасічна, Целевича, Тролейбусна. Це просто жах! Весь район в диму від паленого листя чи трав. Очі печуть. З носа тече. Горло перчить. Додому повернулись усі прокопчені. А люди є астматики, вагітні, алергетики, діти. Є ж закон ухвалений Верховною Радою, встановлений штраф. Чому ніхто не виконує закон? Не штрафує порушників? І таке з року в рік. Зателефонували в 102, нас відправили на 101, міську раду та муніципальну варту, 101 відправила в екологічну службу. Ось так. Нікому нема діла. Все так і димить. Лишились з чим і були. Шановні, хто ж вирішить цю проблему раз і назавжди?», - обурюється ‎Inha Mykhalkiv.

Водночас у коментарях франківці почали зауважувати, що в диму також вулиця Матейки, Коновальця, Сахарова, Мазепи, Шухевичів, Бандери, Пулюя, Берегова, Івасюка та інші. Загалом дим «охопив» всі мікрорайони міста.

Марія Красуляк зауважує, що вже кілька тижнів на Національної Гвардії дихати нічим, дим аж очі виїдає, дитина кашляє.

У прес-службі ДСНС повідомили, що вчора ввечері підрозділи Управління ДСНС в області вже кілька разів виїжджали на гасіння загорань сміття в обласному центрі.

«До усіх цих випадків причетні самі громадяни, котрі в такий неправильний спосіб "господарюють" на своїх присадибних ділянках. Спалюючи сміття, вони завдають шкоди не лише своєму здоров'ю, а й мешканцям сусідніх житлових кварталів», - прокоментувала Світлана Бабушкіна.

Відтак рятувальники застерігають вас суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожеж в природних екосистемах. Перш за все, не слід випалювати суху траву та сміття на присадибних ділянках, розводити відкритий вогонь поруч із господарськими будівлями, а також залишати недопалки та сірники на сухій трав’янистій підстилці.

За минулу добу рятувальники області 10 разів виїжджали на гасіння пожеж, горіла суха трава, дерево, сміття.  

Управління ДСНС в області вкотре нагадує громадянам прості правила безпеки, яких слід дотримуватися, щоб не допустити виникненя пожежі сухої трави:

- навіть при невеликих поривах вітру краще відмовитись від розпалювання вогнища;
- не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд, відстань до будівель має бути не меншою за 15 метрів;
- не поливайте сухотрав'я легкозаймистими речовинами: бензином, дизпаливом тощо;
- не залишайте без нагляду розпалені вогнища;
- ніколи не кидайте непогашені сірники або цигарки;
- пояснюйте друзям і знайомим, що їхня необережність може стати причиною пожежі.