На підприємствах Прикарпаття активно впроваджують систему контролю якості продукції


Під головуванням заступника міністра аграрної політики та продовольства України І. Гребенюка відбулася селекторна нарада з питань впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) операторами ринку харчових продуктів.

У її роботі взяли участь керівники департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та головного управління ветеринарної медицини в області.

Зазначимо, що на 16-ти підприємствах промисловості області впроваджена дана система контролю якості продукції, у тому числі на 9-ти підприємствах, які займаються виробництвом і переробкою продукції тваринного походження, і 7-и підприємствах, які переробляють рослинницьку продукцію. П'ять підприємств області мають дозвіл на експорт продукції до країн ЄС. Окрім того, на стадії впровадження система НАССР перебуває ще на 13-ти підприємствах харчової і переробної промисловості області.

На середніх та малих підприємствах НАССР цей процес проходить проблематично і повільніше у зв’язку з тим, що це  потребує  додаткових витрат, а часом і модернізації виробництва. З огляду на це, низка підприємств зайняла позицію очікування, яка не є конструктивною , адже для запровадження  системи необхідно певний період часу (1-1,5 роки) та ресурси, а згідно ст. 20. Закону України «Про основні принципи та вимоги  до безпечності та якості харчових продуктів» ця норма закону є обов’язковою  для всіх  операторів ринку харчових продуктів і розпочне діяти для потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами з 20 вересня 2017року.

Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації