«На початках нас сприймають, як поліцію», – головний муніципальний інспектор Франківська Михайло Яцків


Напевно, вже кожен з франківців бачив людей у темній формі і салатових жилетках, які пересуються містом на велосипедах. Це нові інспектори з благоустрою. На вулиці Франківська вони вийшли трохи більше тижня тому — 1 квітня.

В чому полягає їхня робота, з яких питань до них можна звертатися та чи є вже якісь результати — у розмові з начальником управління комунальної політики міськвиконкому або, як його вже охрестили у ЗМІ, головним муніципальним інспектором — Михайлом Яцківим, пише Репортер

— Пане Михайле, як стартували?

— Почнемо з того, що муніципальна інспекція — це не новостворена організація. Вона вже існувала доволі давно, але зараз у неї новий склад і нове бачення. Ті речі, які для багатьох мешканців міста є болючими, хочемо хоча б зменшити.

— Для прикладу, які речі?

— Дуже в багатьох людей є зауваження щодо спотикачів — за перший тиждень роботи інспекції неозброєним оком можна побачити, що вони у місті практично відсутні. Чи кількість урн для сміття — на початку ми показово їх перераховували, в центрі було десь близько 20, а зараз майже біля кожних дверей магазину, кафе чи іншого закладу. Не можна сказати, що це аж такий великий крок, але будь-яка велика реформа починається з маленького.

— Інспектори — хто вони?

— Зараз це 12 людей, у перспективі планується, що буде 16 — зараз проводиться ще конкурс. Муніципальні інспектори — це молоді люди, які дійсно прагнуть щось змінити у місті, покращити його. У ролі інспекторів вони по-іншому бачать проблеми міста, ніж пересічні мешканці. Бо люди зазвичай не акцентують на цьому увагу, а інспектори знають, що ця вивіска, наприклад, незаконна, а от тут має бути урна. Знають, який це вид порушення та яка відповідальність за це передбачена.

— Як відбуваються патрулювання?

— Місто поділене на зони відповідальності інспекторів, вони там патрулюють, а в кінці дня ми відпрацьовуємо всі проблемні ситуації. Ці сектори міняються, робиться все для того, аби кожен з інспекторів не звикав до своєї зони відповідальності — спочатку він працює тут, а потім там і т.д. Зараз ми не робимо стрімких змін, просто, аби люди вивчили свій сектор досконало. Маємо велосипеди, вони всі брендовані, також є скутери і обладнаний проблисковими маячками автомобіль. Усе серйозно.

— То з яких питань до вас можна звертатися?

— Усе, що підпадає під статтю 152 Адміністративного кодексу. Для прикладу, неналежне прибирання території, розклеювання рекламних оголошень, відсутність тих самих урн. Чи спалювання листя або викидання сміття. Тобто все, що стосується прибирання й чистоти у місті. Інспектори виписують приписи та штрафують, для фізичних осіб штраф — від 340 до 1360 грн, для юридичних — від 850 до 1700.

— А стихійна торгівля?

— Колись із цим працював відділ торгівлі, і ми також будемо продовжувати цю роботу з працівниками поліції. Ситуація яка: якщо людина не скаже нам паспортні дані, то ми безсилі. Саме тому потрібні поліцейські.

— Як до вас дзвонити?

— Телефон інспекції — 55 27 59, ми приймаємо повідомлення як по телефону, так і факсові. Є випадки, коли люди не розуміють, що певні питання не в нашій компетенції. От за минулий тиждень багато таких викликів — щось там сусіди не поділили, хтось комусь камінці на грядку перекинув і вже дзвонять до нас…

— Франківці як сприймають інспекторів?

— Поки що сприймають, як поліцію. Не було якихось непорозумінь — люди свідомо називали паспортні дані, показували свої установчі документи. Можливо, ставляться так лояльно, тому що зараз ми ведемо лиш роз’яснювальну роботу.

— То які перші результати?

— За тиждень склали 53 приписи. За типові порушення — погане прибирання території, паркування на газонах — це, до речі, левова частка приписів. Люди кажуть, що споконвіку ставили там машину, бо зеленою зоною це важко назвати, а інспектори з цим боряться. Був навіть випадок, коли доводилося поліцію викликати — для встановлення особи. У п’ятницю працювали з зеленою зоною на вулиці Гурика. Там навпроти ресторану люди чогось вирішили, що можна зробити стоянку приміських автобусів. Інспектори склали попереджувальний припис, запевнили, що наступним буде вже адмінпротокол. Оскільки автобуси там ставила одна організація, думаю, вони все зрозуміли.

— Коли почнете штрафувати?

— Ми, як і поліція, спочатку пояснюємо людям, аби вони звикли, що є така інспекція, вона працює і їх таки притягнуть до відповідальності. Роз’яснювальна робота буде ще до кінця цього тижня, думаємо, два тижні цілком достатньо, а потім підуть уже і протоколи.