На представленні реформованого ЄРЦ в Івано-Франківську розгорівся скандал


Прес-конференція з керівництвом ЄРЦ стосовно реформування цієї структури почалася з суперечки через статут нового підприємства.

Перший заступник міського голови Микола Вітенко зазничив, що до першого липня мешканці Івано-Франківська мають право обрати собі домоуправителя. Загалом у місті близько 40 кампаній надають такі послуги.

Зважаючи на таку ситуацію було прийнято рішення про перейменування (реконструкцію) "ЄРЦ" на "Муніципальну інвестиційно-управляючу кампанію". Окрім того, на новоутворену структуру покладається нова функція. Зокрема з 1 січня вона буде реалізовувати функцію аварійного обслуговування будинків.

Як пояснив Микола Вітенко, в частині обслуговування нічого не зміниться. Що ж стосується залучення мешканців до співфінансування, то тут запрацює трохи інший механізм. Участь у програмі співфінансування можуть брати будинки, де не менше 12 квартир. 

Також, за словами чиновника, відбудеться розширення мережі міні-ЦНАПів. Адже зараз ряд адміністративних послуг обробляється в головному офісі, що спричино великі черги. Саме тому було прийнято рішення про те, що з сьогоднішнього дня в офісах колишнього ЄРЦ почали працювати міні-ЦНАПи, де можна оформити субсидії.

Проте, запрошені на зустріч представники громадськості почали обурюватися, що проект рішення дуже пізно оприлюднили і мешканці міста не встигли з ним ознайомитись. Окрім того деякі громадські активісти почали кричати, що вони вимагають винести на громадське обговорення проект статуту новоутвореного підприємства. Почалася словесна перепалка між людьми і представниками виконкому. Проте член виконкому пояснив, що статут не виноситься на громадське обговорення, а кому не подобається нова структура, може не укладати з ними договір.

Після суперечки виконкомівці запропонували людям зняти з сесії цей проект рішення і влаштувати громадське обговорення. Проте відповідно потрібно буде зняти і питання співфінансування.

Під час суперечки думки людей розділилися. Зокрема частина присутніх звернулася до виконкомівців не слухати провокаторів, які тільки і вміють скаржитись замість того, щоб щось робити.

Голова самоорганізації населення Ольга Бачинська запропонувала як варіант вирішення конфлікту дочекатися поки ЄРЦ прозвітує про результати роботи. А представників ЗМІ попоросила оприлюднити інформацію про нову структуру для франківців. Всі підтримали таку пропозицію.