На прикарпатських дорогах встановлять понад 80 відеокамер


Після серії смертельних ДТП на українських дорогах чиновники почали проводити перевірки, знову заговорили про посилення покарання для порушників правил дорожнього руху та про посилення контролю на дорогах.

Згадали й про намір встановити відеокамери, які фіксують порушення. «Слово і Діло» з'ясовувало, в яких регіонах планують встановити найбільше камер та чому цього досі не зробили.

У МВС планую за три роки встановити 3 тисячі 726 камер фіксації порушень ПДР. У 2018 році обіцяють запустити роботу 500 комплексів автоматичної фіксації (КАФ) в містах. В 2019 році збираються поставити ще 960 комплексів, а в 2020 році буде встановлена найбільша кількість камер – 1150.

На трасах і залізничних переїздах встановлять 340 приладів контролю, які почнуть працювати в 2019 році.

Причому розподіл КАФ за регіонами буде нерівномірним. Найбільше відеокамер буде в Києві (95 штук) та Київській області (200). У таких великих промислових регіонах, як Запорізька та Харківська області, – 262 та 241 камера. Чомусь 231 камеру вирішили розмістити в Хмельницькій області, хоча за чисельністю населення вона на 21-му місці. І безумовно, виправдано, що в Донецькій області, частина якої окупована, планують встановити 217 комплексів відеоконтролю.

У Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Львівській, Сумській та Одеській областях камер на трасах буде майже стільки ж, скільки й у містах.

Якщо проект благополучно реалізують, то є надія, що на дорогах стане набагато безпечніше. Адже українські силовики відштовхувалися від прикладу Польщі, де встановили в сім разів менше відеокамер, ніж планується в нас, після чого кількість ДТП в сусідів знизилася на 30%.

Але в Україні досі не затверджений стандарт обладнання для фіксації порушень ПДР. Це гальмує централізовані закупівлі камер, адже без сертифікації прилади не можна використовувати для притягнення водіїв до відповідальності.

До того ж на впровадження системи фото- та відеофіксації знадобиться понад 1,1 мільярда гривень. Такі розрахунки надала Рахункова палата за результатами аудиту Національної поліції. Причому на закупівлю та введення в експлуатацію комплексів автофіксації порушень ПДР необхідно 643 мільйони гривень. Багато це чи мало? Трохи більшу суму «зібрали» з власників нерухомості й перерахували до місцевих бюджетів лише за три місяці 2018 року.

В Україні планують встановити більше камер відеофіксації, ніж у Польщі. Однак реалізація цього проекту гальмується двома факторами.