На Прикарпатті - рік прориву в ремонті доріг?


Таким, за словами голови облдержадміністрації Олега Гончарука, має стати 2015-й, а точніше, його друге півріччя. Керівник області поінформував про це журналістів на прес-конференції, куди прийшов разом із народним депутатом України Михайлом Довбенком та начальником Служби автомобільних доріг в області Миколою Процівим.

Було наведено таке порівняння. Торік на ремонт доріг нашій області виділили з Державного бюджету 93 млн. грн., із яких лише 3,5 млн. призначалося на поточний ремонт доріг, а 42,6 млн. — на ямковий, решта — на утримання їх. Нинішнього року передбачено асигнувати Івано-Франківщині на реконструкцію й модернізацію цієї життєво важливої для економіки та населення інфраструктури 508,5 млн. грн., у т. ч. 425 млн. — за бюджетною програмою «Розвиток дорожнього господарства областей української частини карпатського єврорегіону».

О. Гончарук повідомив, що 29 липня відбудуться одразу три тендери: буде виставлено лоти на капітальний ремонт, а, по суті, будівництво великих ділянок трьох доріг на Прикарпатті. Це передусім 78-кілометрова ділянка дороги державного значення H9 Мукачеве—Львів. У 463,8 млн. грн. визначено кошторисну вартість її ремонту, на який 310 млн. область отримає відповідно до недавньої постанови Кабміну про відкриття фінансування робіт на цій дорозі, а решту грошей вишукуватимуть пізніше. Зокрема, є попередня домовленість із депутатами Верховної Ради про виділення коштів із Державного фонду регіонального розвитку для приведення згаданої дороги до європейських стандартів. Звісна річ, набагато здорожчує вартість її капітального ремонту технологія з використанням ресайклінгу, який дозволяє значно підсилити основу дороги з тим, щоб її полотно могло витримувати без шкоди для себе і багатотонні фури. Зате модернізована й розширена дорога служитиме без ямкових та поточних ремонтів не менше десяти років — таку гарантію повинна забезпечити доброякісним виконанням робіт фірма, яка виграє тендер. Наполовину дешевша (бо без ресайклінгу) технологія майбутнього оновлення ділянок двох інших доріг, але відповідно й гарантію їх надійної експлуатації після ремонту передбачено умовами тендеру меншу — 6 років. ідеться про дорогу Стрий—Чернівці H10, а саме про ділянку Болехів—Долина—Калуш у межах нашої області. Кошторисну вартість її ремонту визначено в сумі 129,2 млн. грн., із них Кабмін уже асигнує 40 млн. Розігруватимуть і третій лот на ремонт дороги P24 Татарів—
Кам’янець-Подільський. Кошторисна вартість ремонту її прикарпатської ділянки Татарів—Ворохта—Верховина—Косів—Коломия—Городенка становить 159,8 млн., із них 75 млн. уряд виділить нашій області вже найближчим часом. 
Звичайно ж, представників ЗМІ цікавило і те, коли буде завершено ремонт Набережної  ім. В. Стефаника в обласному центрі. Тут більшу частину робіт уже виконано на кошти, які відповідно до проектно-кошторисної документації на ремонт цієї вулиці й дороги надали за державною програмою як субвенцію обласному бюджету. Але нинішнього року ця програма вже не діє, у Держбюджеті-2015 виділення івано-Франківщині невикористаного залишку тих коштів — півтора десятка млн. грн. — не передбачено. Вихід із ситуації О. Гончарук вбачає в домовленості з міською владою про спрямування з міського бюджету в обласний субвенції в сумі 3,8 млн. грн. За ці кошти дорогу розширюватимуть, завершуватимуть заїзди на неї, впорядковуватимуть вулицю. Вже за кілька днів тут мають розпочатися роботи. Чільник обласної виконавчої влади сподівається на те, що завдяки належному розумінню міською владою проблеми ремонту цієї важливої дороги комунальної власності буде вишукано й решту коштів, необхідних для завершення її капітального ремонту.
Також має бути  укладено угоду із фірмою «Ярковиця», яка сама зініціювала профінансувати ремонт дороги, з облаштуванням транспортної розв’язки, від мікрорайону «Калинова слобода» з виїздом на Набережну ім. В. Стефаника. Вартість реалізації цього нового окремого проекту із прив’язкою до існуючого проекту реконструкції Набережної — мільйон гривень. Роботи на вказаній дорозі також розпочнуть уже найближчим часом.
Буде вирішено і болюче для Івано-Франківська питання велодоріжок. До кінця липня завершать розробку проекту облаштування їх, після того проведуть експертизу проектно-кошторисної документації. 
М. Проців доповнив інформацію О. Гончарука, повідомивши, що Служба автомобільних доріг в області провела у червні тендери, на які було виставлено два лоти на проведення за кошти із Держбюджету ремонту невеликих, але вельми проблемних ділянок доріг: 3-кілометрової — від траси до селища Більшівців і 2-кілометрової — від села Фраги до межі із Львівською областю. Після акцептації переможців тих тендерів укладуть угоди з ними. Ремонт цих двох ділянок доріг завершать орієнтовно до кінця серпня. 
Також чільник обласної виконавчої влади нагадав, що рішенням обласної ради від 20 березня ц. р. передбачено виділити 14 млн. грн. на реконструкцію та модернізацію об’єктів дорожньої інфраструктури області. Ці кошти буде прямо пропорційно розподілено між районами, які зможуть літньої пори взятися за ремонт найбільш розбитих доріг з тим, щоби бодай зберегти їх у придатному для руху транспорту стані. 
О. Гончарук надає великого значення гласності й прозорості ведення ремонтних робіт. ідеться, ясна річ, про оновлення й інших доріг, а не тільки про те, щоб наша область отримала, як він сказав, найякіснішу на західних теренах України, справді європейську дорогу — свого роду еталон, якими мають бути сучасні транспортні артерії. Передбачено створити при ОДА контрольно-ревізійну групу з участю фахівців-дорожників, представників правоохоронних структур, фіскальних органів, громадськості для відстежування в режимі он-лайн ходу тих робіт, недопущення при їх виконанні будь-якого розкрадання коштів. 
Як і обіцяв журналістам на попередній прес-конференції з приводу скандального прецеденту зі своїм колишнім позаштатним радником 
Я. Ободянським, О. Гончарук зачитав видане ним розпорядження про те, що на сьогодні дорадчі та консультативні функції позаштатних радників, яких у голови ОДА було близько півсотні, вичерпані, їхня робота завершена, тож він увільнив їх усіх від виконання цих функцій. 
— У нас при облдержадміністрації працює громадська рада, є чимало громадських організацій, керівників яких я запрошую до себе, якщо потрібно порадитися з якогось важливого питання життя області. Епопея ж із позаштатними радниками голови ОДА завершилася, — сказав О. Гончарук.

Газета Галичина