На Прикарпатті ціни на овочі цієї осені зростають


Одні кажуть, ціна на овочі виросла через неврожай, інші – через спекуляції. Та чи можна сподіватися на здешевлення?

Я – мати-героїня!


Ціни на овочі цієї осені дивують. Чого тільки не наслухаєшся від ґаздинь? І про картоплю, яку «пощастило» купити по 5 грн., і про те, що треба їхати по овочі в супермаркети – бо там її продають по 2,80. Ще радять затоварюватися на сільськогосподарських ярмарках, які традиційно влаштовують і у Франківську, і в інших містах Прикарпаття.

Якраз минулої суботи, 5 жовт­ня, стартував перший цьогорічний ярмарок під красивою назвою «Золота осінь». Ідемо рахувати?

Маленький ринок на Тролейбусній, 11:00, на вигляд нічого незвичайного – ті ж палатки, ті ж продукти. «Золоту осінь» помітити не вдається. Може, по цінах відчутно? Питаємо у продавчині овочів, як картопля, але перед тим представляємося. «Я не знаю, – відгаркується та. – Я мати-героїня, трьох дітей виховую, що ви від мене хочете?!». Вияснити, який стосунок її троє дітей мають до ціни на картоплю, не вдалося, далі мовчала, як партизан.

З іншими продавцями робимо простіше – купуємо, що треба додому, заразом розпитуючи про ціни. Молода усміхнена жіночка продає огірки по 14 грн. і помідори по 8 грн., картопля в неї по 4,5 за кг. «Думаю, що то спекулянти ціну набили, – каже вона. – Бо ж не може бути такого, аби от за ніч взяла й на цілу гривню подорожчала».

Збоку стоїть ще одна пані, не стримується та вставляє словечко: «Та ви б бачили, як та бараболя цього року вродила! Ми садили 15 сіток, а викопали 28. І то такої дрібної і поїденої, що дивитися страшно». До прилавка підходить, очевидно, знайома продавщиці, питає, чи не бачила тут машин із картоплею. «Та зранку, здається, були, – каже та. – Але, певно, люди вже розібрали».

Трохи далі знаходимо один бус. Чоловік оптом продає картоплю по 4 грн. Моркву та буряк – по 3 і 3,5 грн. відповідно. Людей чимало, стоять, дивляться, але брати не поспішають.

Може, в супермаркеті дешевше? Так ж картопля – 4,29 грн., але дрібненька, буряк – 3,39, морква – 4,29, виглядає не дуже.

Висновок – аби запастися на зиму, треба таки добряче потрусити гаманцем.
 

У кожного свої


У вівторок, 8 жовтня, зібралася колегія ОДА. Ключове питання – організація тих же ярмарків, де б місцеві виробники могли по нормальних цінах продати овочі, а люди їх купити.

Про те, що ярмарки з тріском провалилися, голова ОДА Михайло Вишиванюк заявив сходу. Виявляється, він також пройшовся базарами Івано-Франківська. «Якщо мене не підводить пам’ять, то ми на цю тему будемо говорити раз у десятий, – заявив він. – Говорили, радилися, а вийшла пародія. Оголошенням скористалися перекупники, які першими приїхали, зайняли місця, встановили ціни, а вже потім, коли почали з’їжджатися селяни, диктували їм умови цінової політики. А селяни привезли недостатньо продукції».

Варто сказати, що такі ярмарки у суботу організували у всіх райцентрах області. Як зазначивВишиванюк, деякі райони до того поставилися відповідально, а деякі – так собі. До речі, у кожен район їздила окрема робоча група на чолі з високопоставленими чиновниками: досліджували ціни та організаційні моменти.

Ціни по всіх районах у цій статті перелічити неможливо. Скажемо, що особливо відзначилися два. Перший – Богородчанський. Анатолій Назаров, керівник Пенсійного фонду в області, який очолював там робочу групу, заявив, що місцеві про організацію ярмарку нічого не знали. На місцевому ринку картоплю продавали по 5 грн., моркву по 6 грн., а буряк – по 5 грн. «Ми переговорили з заступником голови РДА, і він сказав, що вони організували торгівлю у двох місцевих продуктових магазинах, – зазначив Назаров. – Там усе було дешевше, картопля – по 3,30 грн. Але місцеві мешканці про це не знали».

Відзначимо, що ціни на ринку в Богородчанах того дня були найвищими в області.

Другий район – Рогатинський. Він відзначився з протилежного боку – кращого. По ньому доповідав начальник обласного центру зайнятості Григорій Горбаль. Зазначив, що там картопля була по 2,80, капуста – 2 грн., буряк – 3, морква – 2,20.

«Ми трохи придивилися і до кооперативів, і до виробників сільськогосподарської продукції, – додав Горбаль. – Поцікавилися, хто поставляє в центральну районну лікарню, інші державні установи. В основному це місцеві виробники. Крім того, в районі працюють чимало кооперативів. А ще там підішли до того, аби створити постійно діючий магазин, який продаватиме все місцевого виробництва. На його створення були задіяні кошти центру занятості. Є зараз така можливість».
 

Другий – кращий?


За організацію тих ярмарків на горіхи влетіло не одному керівнику. Догану отримав керівник департаменту агропромислового розвитку Василь Брус. А його заступника Івана Андріїшина Вишиванюк наказав звільнити. Догану отримав і голова Богородчанської РДА, а звільнення – його заступник з агропромислового розвитку. Така ж історія і з Рожнятівською РДА.

Рогатинський район похвалили, їхній досвід тепер мають переймати інші. Добре відзначили також Тлумацький і Городенківський райони.

Далі найцікавіше – цієї суботи має відбутися ще один ярмарок. Чиновники мають доручення – спрацювати так, аби виробники таки привезли продукти із сіл, аби перекупники не спекулювали, а ціни взагалі були регульованими.

Як воно буде? Подивимось.

"Репортер"