На Прикарпатті хочуть заборонити авіаобробку полів пестицидами


Держпродспоживслужба не може проводити перевірку, якими пестицидами прикарпатські підприємства обробляють поля, без звернення населення.

Про це сказав начальник головного управління Держпроспоживслужби Роман Гурський під час засідання аграрної комісії обласної ради.

За його словами 60% пестицидів, які завозяться в Україну є ненадійні чи підробні. Проте перевірити, які саме пестициди використовує те чи інше підприємство для обробки земель, Держпродспоживслужба може тільки після звернення когось з місцевих мешканців. 

"Ми не маємо права без погодження, попередження зайти на підприємство. Спочатку маємо взяти дозвіл в Мінекономрозвитку», - зазначив Гурський.

Зокрема начальник служби пригадав прецедент, який трапився минулого року на Городенківщині.

"Після авіаобробки вітри понесли преперат по городах, хатах, людях.Звичайно це негативно відобразилося на здоров'ї місцевих мешканців та тварин. Це викликало збурення серед населення і вони почали вимагати заборонити такий метод",- пригадав Гурський. 

Роман Гурський переконаний, що необхідно заборонити авіаобробки на території області.

"Адже наші населенні пункти не є віддалені між собою і городи також, а авіаобробка заборонена ближче, як за кілометр до населеного пункту. Тож агровиробники постійно порушують ці норми", - пояснив спеціаліст.

Ще однією проблемою є утилізація тари від хімікатів, адже її просто спалюють.

Тож у підсумку члени комісії вирішили винести це питання на розгляд сесії обласної ради.