На Прикарпатті кожна третя дитина потрапляє у реанімацію з травмами та опіками


Лікарі б'ють на сполох: кожна третя дитина потрапляє у реанімацію з травмами та опіками.

Традиційно в побуті дитина обпікається окропом, або ж гарячими напоями чи їжею. Найчастіше діти травмуються в осінньо-зимовий період.

За даними медиків, у 2014 році з діагнозом опіки у відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої клінічної лікарні потрапила 61 дитина (11%). Це діти віком від 1-го до 5-ти років, саме в такий період діти активно пізнають світ, а життєвого досвіду та обережності у них ще немає.

«Кожна третя дитина, яка лікувалась у відділенні реанімації – це дитина з наслідками травм та нещасних випадків», - говорить завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії ОДКЛ Олег Курташ.

Опіки бувають різного характеру та найчастіше, у 90% випадків, як повідомив лікар, маленькі дітки обпікаються гарячими рідинами - чаєм, молоком, водою.  Є причиною і контактні та хімічного характеру опіки, вони складають до 10%.

У минулому році було 14 випадків опіків дітей до 1-го року. З початку 2015 року у відділення потрапило 5 діток. Один випадок закінчився трагічно.

«У цій віковій групі опіки лікуються особливо важко, - додає спеціаліст. – Адже опіковий шок виникає вже при площі травми 3-5% поверхні тіла. Діти старшого віку, в основному школярі, отримують опіки від полум’я. Забави з піротехнічними засобами, розпалювання вогню з допомогою бензину часто обертаються великою бідою».

Також завідувач відділення АІТ ОДКЛ звертає увагу на те, що частіше діти травмуються у вихідні дні, коли батьки приділяють їм недостатньо уваги. Завдання батьків – подбати про їхню безпеку, передбачити і оцінити можливу загрозу. Та якщо вже дитина отримала опікову травму, тактика батьків повинна бути  правильною. Перш за все, потрібно припинити вплив фактору, що травмує, охолодити опікову поверхню  водою або накласти асептичну пов’язку на рану, адекватно по віку знеболити та госпіталізувати дитину в медичний заклад. У відділенні анестезіології інтенсивної терапії обласної дитячої клінічної лікарні потерпілі діти з опіками знаходяться до ліквідації ознак опікового шоку та стабілізації життєвих функцій.

«Найчастішими помилками при наданні допомоги попеченій дитині є пізнє звернення за медичною допомогою та самолікування. Не потрібно до опікової рани прикладати яйце, борошно, горілку, жир, - застерігає Олег Курташ. – Адже цим посилюється страждання дитини та інфікується рана».  

Як не прикро усвідомити батькам, але основною причиною дитячого травматизму, і зокрема опіків, є батьківський недогляд. Медик звертає увагу на те, що ситуації легше запобігти, аніж тривало лікувати дитину.