На Прикарпатті медпрепарати на мільйони закуповують у фірм, пов'язаних з "ДНР", офшорами та регіоналами?


Сьогодні, 11 березня відбулося засідання комісії з питань, бюджету, фінансів та податків, на якому серед інших розглянули звернення головного лікаря обласного клінічного центру паліативної допомоги щодо необхідності додаткового фінансування.

Зокрема, йшлося про дофінансування з бюджету закупівлі медпрепаратів для пацієнтів центру. Після прийняття рішення про виділення коштів голова комісії Микола Палійчук підняв питання щодо тендерних закупівель у медичній галузі, інформує кореспондент Бліц-Інфо.  

«Нещодавно проведені тендерні закупівлі медичних препаратів і обладнання викликають безліч запитань. Зокрема як так вийшло, що тендер виграла фірма «Медікалгрупп Україна», котра належить братам Герману і Володимиру Фісталям, які тісно пов’язані з Тетяною Бахтєєвою.  Їх батько є директором донецького опікового центру та підтримує ДНР. Ми в них купуємо на 90 млн. препаратів і знову оголошений тендер і далі будемо купляти. Окрім того тільки лютому закупили засобів для гемодіалізу на 6 млн 800 тис. в ТОВ «Румед». І їх вистачить, як мені сказали на 3 роки, бо закупили забагато. Було 10 хворих, прогнозували 14, але троє померло і лишилося 7. Друге інсулін. Останні закупівлі, що провів Департамент охорони здоров’я. Читаю, «Аптека Зі» - фірма зареєстрована на Рубчук Ніну (заступник генерального директора КП Фармація - авт), адреса Львівська обл., Пустомитівський район, село Сокільники. Проте засновники компанії з Гібралтару та Кіпру. Друга фірма в якої закупили інсуліну на 732 739 грн. - ТОВ «Медфарком-Центр», власник у Швейцарії», - зачитав Палійчук.

Вислухавши таку довідку від голови комісії, очільник обласної ради Олександр Сич зазначив, що потрібно розібратися в цій ситуації.

«Я думаю, що нам потрібно провести спільне засідання двох комісій, де начальник департаменту охорони здоров’я та його заступник прозвітують про ці закупівлі. Адже фінансова комісія має право знати деталі: як, що і за якими цінами купується. Чому  наперед закуповуються ліки, коли в інших видах лікування їх не вистачає»,- підвів підсумок голова облради.

Варто зауважити ,що за даними Обозреватель, засновниками МСП ТОВ "ГАМБРАМЕД" є Леонід Сергійович та Сергій Леонідович Файнблати, які діяли в інтересах Gambro PD. Також, Леонідом Сергійовичем Файнблатом було зареєстровано ТОВ "РУМЕД", яке в подальшому було перереєстровано на Кушніра Олександра Анатолійовича та Жнякіну Галину Василівну.

Власниками ТОВ «Медфарком-Центр» є одесити Михайло Даварашвілі, Борис Колісниченко, Павло Порван та швейцарська фірма «Палма груп с.а.» (Palma group s.a.). Експерти Центру протидії корупції допускають, що ТОВ "Медфармком-Центр" виконує чисто формальну роль, так як контролюється офшорною компанією Palma Group Sa, номінальний директор якої одночасно працює в 63 інших компаніях.

Як раніше писав кореспондент Бліц-Інфо, для франківської лікарні придбали рентген за 20 млн грн у фірми, близької до екс-регіоналки Бахтеєвої.