На Прикарпатті минулоріч видали рекордну кількість біометричних паспортів


На Прикарпатті не спадає ажіотаж на закордонні паспорти. Аби отримати документ для виїзду закордон прикарпатцям доводиться добряче вистояти в черзі.

Як повідомили кореспонденту Бліц-Інфоу прес-службі управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області, протягом 2017 року в області оформлено 183 429 закордонних паспортів. І ця цифра значно більша, аніж в минулі роки. До прикладу, в 2016 році було оформлено 105 308 паспортів. Слід, цьогоріч всі паспорти видані з біометричними даними.

«Ажіотаж є. Незважаючи, що ми працюємо на повну потужність. Наразі діє 16 районних підрозділи і ще мають відкрити два нових ЦНАПи у Коломиї і Калуші. Окрім того, працює "Паспортний сервіс". Втім, черги великі. Це було сезонне явище і раніше, але тепер коли запровадили біометричні паспорти і поготів», - зазначає керівник прес-служби обласного ДМС Василь Гультайчук.

За словами Гультайчука, працівники міграційної служби вже на 8-й день передають всю інформацію на поліграфічний комбінат "Україна", де друкуються паспорти.

«За нами затримки немає, є затримка через недостатні потужності комбінату. Зараз вони намагаються розширити виробництво, адже наявні потужності не справляються з потоком документів, які стікаються туди з усієї України. Тож зараз термінові паспорти виготовляють 1.5 місяці, хоча півроку тому, вже на 8 робочий день паспорт був готовий, а звичайний на 20. Зараз звичайний треба чекати три місяці», - пояснює посадовець.

Наразі сновною причиною ажіотажу Гультайчук вважає те, що люди приїхали на свята з заробітків і хочуть зробити собі біометричні документи. А хтось робить на всяк випадок.

Як відомо, відтепер у ЦНАПі вироблятимуть біометричні паспорти насамперед для франківців