На Прикарпатті надійшло понад 10 мільйонів гривень податку від отриманної спадщини


Мешканці Івано-Франківщини отримали спадщини за минулий рік на суму 213,3 млн. грн.

Відповідно до зведеного бюджету Прикарпаття надійшло 10,2 млн. грн.  податку на доходи фізичних осіб, що на 1,3 млн. грн. більше у порівнянні з  2016 роком та 3,2 млн. грн. військового збору, що на 0,6 млн. грн. більше.  Про це зазначила начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб Наталія Швець.

За її словами, оформлення та видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям  здійснюється нотаріусом або в сільських населених пунктах – уповноваженою на це особою відповідного органу місцевого самоврядування. Відповідно до Податкового кодексу України дохід платника податку у вигляді спадщини,  оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором (5 відс.  та 1,5 відс. відповідно). Однак, об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО.

«Необхідно виокремити два випадки отримання спадщини: резидентами та нерезидентами, тобто громадянами та іноземцями, - зазначила Наталія Швець. - В обох випадках нотаріуси виступають податковими агентами, однак у випадку отриманні спадщини спадкоємцем-нерезидентом, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір йому необхідно сплатити до нотаріального оформлення об’єкта спадщини, а нотаріуси зобов’язані контролювати сплату цих податків та інформувати фіскальну службу про суму доходу у вигляді вартості успадкованого майна.

У випадку отримання спадщини громадянами України нотаріуси за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса зобов’язані інформувати фіскальну службу про суму доходу у вигляді вартості успадкованого майна. В свою чергу громадяни-спадкоємці зобов’язані самостійно задекларувати отриманий дохід у вигляді спадщини та сплатити  належні податкові зобов’язання».

Посадовиця нагадала нотаріусам та уповноваженим особам органів місцевого самоврядування про обов’язкове подання інформації про видачу свідоцтва про право на спадщину до органів фіскальної служби.