На Прикарпатті навчали технологіям виготовлення гуцульських трембіт і посуду


У Національному природному парку «Верховинський» (Івано-Франківська обл.) 15 червня 2013 року, в рамках проведення щорічного свята «Полонинське літо – 2013», відбулося відкрите заняття Школи екологічного гірського господарства ім. Петра Шикерика-Доникового.

Заняття було присвячене традиційним технологіям виготовлення гуцульських трембіт і дерев’яного посуду.

Про особливу роль трембіти в історії, культурі і мистецтві Гуцульщини розповів заступник директора НПП «Верховинський» Дмитро Стефлюк. Майстер-клас із виготовлення гуцульських трембіт провів Юрій Мельничук, житель с. Верхній Ясенів. Майстер розповів про технологію виготовлення гуцульських трембіт і рогів, показав окремі деталі смерекових заготовок, смужки із березової кори, спеціальні інструменти для виготовлення трембіт та продемонстрував виготовлену ним трембіту. На завершення майстер-класу пан Юрій виконав на трембіті полонинські мелодії.

Старший науковий співробітник НПП «Верховинський» Іван Зеленчук, розповів присутнім про традиційний дерев’яний екологічно безпечний посуд, який використовують гуцули в повсякденному побуті та полонинському господарстві. Учасникам школи представили двох досвідчених боднарів: братів Івана і Василя Шекериків, які є нащадками відомої на Гуцульщині родини Петра Шекерика-Доникового.

Досвідчений майстер-будівельник і боднар Іван Шекеряк, 1945 р.н., житель с. Замагора, розповів про двох знаних гуцульських боднарів, що відомі багатьом верховинцям під місцевими назвами «Федоро» та «Івануш». Присутні довідались також про найдавніші дерев’яні бочки із порожнистого стовбура смереки або ялиці, що мають гуцульську назву – «Осмив». І. Шекеряк пояснив технологію виготовлення із деревини полибичків, бочок, бербениць, колотавок і показав виготовлений ним посуд. Інший досвідчений боднар Василь Шекеряк, 1947 р.н., житель с. Замагора, продемонстрував слухачам багато спеціальних робочих інструментів для виготовлення дерев’яного посуду і показав як потрібно ними користуватися. 

На відкритому занятті Школи виступив також завідувач Відділення «Філія Гуцульщина» Петро Шкрібляк. Слухачами цього заняття були окремі учні та вчителі Криворівнянської ЗОШ І-ІІІ ім. М. Грушевського, молоді господарі Верховинщини та гості свята «Полонинське літо – 2013». Демонстрація майстер-класів із виготовлення гуцульських трембіт і дерев’яного посуду була відзнята на відеофільм, який стане доступним для перегляду всім зацікавленим жителям та гостям Верховинщини з різних регіонів України та зарубіжжя.

Школа екологічного гірського господарства ім. Петра Шикерика-Доникового створена за ініціативи працівників Національного природного парку «Верховинський» і діє з квітня ц.р. Щомісяця відбуваються навчально-консультативні тематичні курси які дають змогу початківцям і досвідченим «Ґаздам» навчитися новому та поділитися вже набутим досвідом, і головне – зберегти народні традиції та природу краю.