На Прикарпатті назвали найприбутковіші родовища нафти й газу


Найбільш нафтогазоносні родовища в Івано-Франківській області знаходяться в Долинському, Надвірнянському та Косівському районах. Загалом ці родовища у 2015 році принесли прибуток понад 396 млн. гривень.

Такі дані оприлюднили після аналізу другого звіту Ініціативи прозорості у видобувних галузях України (ІПВГ) за 2015 рік у регіональному розрізі.

«Якщо говорити про найприбутковіші родовища для державного бюджету, то це Долинське нафтове родовище (ПАТ «Уркнафта») – 209,2 млн. гривень, Битків-Бабченське нафтогазоконденсатне родовище (ТОВ «Укркарпатоїл ЛТД») – 184,6 млн. гривень, Яблунівське газове родовище (ПАТ «Укргазвидобування») – 2,2 млн. гривень, – розповідає аналітик Христина Зелінська. – У 2015 видобуток нафти в регіоні скоротилася вдвічі, відповідно скоротилися податкові надходження».

Станом на 1 січня минулого року в Івано-Франківській області рентна плата за видобуток вуглеводнів становила 1,8 млрд. гривень. Сьогодні в області знаходиться 31 родовище та 156 надрокористувачів, які розробляють в основному дрібні та середні родовища.

«Підвищення прозорості у видобувних галузях України – мета оприлюдненого звіту ІПВГ. Громадськість має відкритий доступ до важливих даних: про платежі за кожним родовищем, про кінцевих власників компаній, тексти угод. Слід сказати, що звіт не передбачає виявлення шахрайства або помилок, зроблених тими, хто звітує, – каже директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш. – Інформація, що міститься у звіті ІПВГ, отримана від надрокористувачів та державних органів, а також даних з відкритих і загальнодоступних джерел, включно з публічними реєстрами».