На Прикарпатті не знайшлося 30 атовців, які б хотіли отримувати стипендію на навчання


Сьогодні, 22 серпня в Івано-Франківську розпочався тренінг "Особливості психологічної адаптації, реабілітації учасників бойових дій. Трудові права і можливості для учасників бойових дій: реалії, потреби, діяльність".

Зустріч організував «Поступовий гурт франківців», щоб налагодити діалог з учасниками АТО та дізнатись їх бачення вирішення питань, які їх стосуються. Зокрема, учасники тренінгу обговорили три важливі аспекти з якими стикаються ветерани бойових дій: реабілітація, навчання і працевлаштування, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Перш за все голова «Поступового гурту франківців», депутат облради Сергій Адамович розповів про результати спільної програми облради та ОДА щодо стипендій для навчання учасників АТО.  А саме, про оплату 30 учасникам АТО, які навчаються, по тисячі гривень стипендії щомісячно.

«Отримання ветеранами додаткової можливості навчання,  дає їм можливість краще реалізуватися і повернутися до мирного життя. Ми були першою областю, яка підняла це питання. Проте хочу повідомити, що зараз навіть немає 30 учасників АТО, які б отримували стипендію. Адже майже всі бажаючі поступили на державне замовлення, або їх перевели на державний бюджет», - запевнив Адамович.

Що ж стосується спеціальностей, якими цікавляться воїни АТО, то за словами відповідального секретаря приймальної комісії ПНУ Юрія Микитина, найчастіше обирають напрями: психологія, бізнес адміністрування та економічні спеціальності.

Не менш важливим питанням для тих, хто повернувся з фронту було навчання їх дітей у ВНЗ. Зокрема ще під час обговорення програми стипендій для учасників АТО виникало питання, щодо пільгового навчання для дітей воїнів.

«Минулого року ці діти мали тільки право першочергового вступу при рівних балах з іншими кандидатами. Зараз ситуація змінилась на краще. Зокрема діти учасників АТО йдуть у конкурсі за квотою 3, поряд з іншими пільговими категоріями. Кожної вступної кампанії ВНЗ отримує держзамовлення, але 30% цих місць не заповнюється оскільки діти з інших областей просто подають документи в кілька вишів. На ці місця ми переводимо дітей учасників АТО», - каже секретар приймальної комісії.

За словами Микитина на природничих спеціальностях бал абітурієнта не має значення для переведення на держзамовлення, тоді як на гуманітарних, розрив між останнім хто зарахований за конкурсом і дитиною учасника АТО має бути не менше 10 балів.

«Є ще одна можливість для таких дітей. Щороку на деяких спеціальностях є недобір студентів на держзамовлення. Тому ми звертаємось до Міносвіти, щоб місця, які будуть вільні віддали дітям учасників АТО. На відміну від попередніх років представники всіх пільгових категорій можуть отримати пільгові місця»,- пояснив Юрій Микитин.

Також він зауважив, що кінцевий термін до якого університети мали подати списки переведення дітей учасників АТО на вільні місця держзамовлення до 18 серпня. Тож на сьогодні уже відомо хто буде там навчатися. Зараз приймальна комісія обдзвонює батьків і кажуть написати заяву про повернення коштів. За другим списком рішення приймають до 1 вересня.