На Прикарпатті орудують "благодійники"-шахраї?


На Прикарпатті майже на кожному кроці – у магазинах, кав’ярнях чи навіть на вулицях розташовані скриньки для пожертв різних благодійних організацій та фондів. До благодійності закликають й волонтери на вулицях міста. Не менше прохань про допомогу і в соціальних мережах.

За інформацією головного управління юстиції в Івано-Франківській області, в нас зареєстровано близько 300 різних благодійних організацій, - повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо».

Всі вони тим чи іншим чином займаються благодійністю на користь потребуючих прикарпатців. Звичайно, за гроші тих же прикарпатців.

І якщо діяльність деяких є прозорою та всім відомою, то кому допомагають десятки інших організацій, залишається таємницею.

Найбільше сумнівів викликають скриньки для пожертв у деяких продуктових магазинах. Адже зрозуміти за контактними телефонами вказаними на пластмасових ящиках, чи справді людина потребує допомоги - майже неможливо.

Іванофранківець Роман у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» розповідає, що вже неодноразово наштовхувався на шахраїв.

«Принаймні таке враження складається, коли розумієш, що так званий «волонтер» не може конкретно пояснити куди саме підуть зібрані кошти. Щодо ящиків для грошей, які є на кожному кроці – ситуація не краща. Частенько за контактними телефонами відповідають люди, що одразу й не розуміють, чого їм телефонують. А потім взагалі кидають слухавку зрозумівши, що ти не даватимеш гроші без відповідей на запитань», - зауважує чоловік.

На думку пана Романа, ще однією шахрайською схемою є зібрання «пожертв» волонтерами на вулицях міста.

«Звичайно, не всі вони ошуканці, але трапляється. До прикладу, недовіру викликає організація під іменем «Молодь Буковини», що з серпня збирає кошти в центрі Івано-Франківська. На запитання, кому йдуть зібрані гроші, відповідають, що допомагають обласному притулку на Набережній», - розповідає Роман.

За словами франківчанина, коли його дружина зателефонувала до притулку, то виявилось, що дана організація і справді їм допомагає.

«Та за неповних три місяці вони спромоглися придбати притулку тільки пилосос та праску. Думаю, на такі подарунки вони й за день назбирують. Адже багато містян жертвують без зайвих питань. То де ж решту грошей?», - цікавиться небайдужий.

Варто зауважити, що значна частина людей й справді дають пожертву нічого не з’ясувавши. Мовляв, моє діло пожертвувати.

Для тих, хто справді хоче допомогти, варто задуматись куди саме і кому жертвувати гроші. Навіть якщо це всього кілька гривень в місяць. Адже зараз і справді багато людей, життя яких залежить тільки від співчуття та благодійної пожертви звичайних людей.