На Прикарпатті почали менше будувати житло


У 2016р. в області прийнято в експлуатацію 480,8 тис.м2 загальної площі житла, що на 43,8% менше порівняно з попереднім роком.

В територіальному розрізі зменшення обсягів прийнятого в експлуатацію житла відбулося у Рожнятівському, Городенківському, Калуському, Богородчанському районах на 9–12,4%; Косівському, Надвірнянському, Долинському, Тисменицькому районах, місті Коломиї та  Снятинському районі – на 20,4–26,8%; у місті Яремче, Тлумацькому районі, містах Болехові та Калуші, Рогатинському районі – на 41–61,8%, в обласному центрі – у 3,2 раза.  

Більше, ніж у 2015р, прийнято в експлуатацію житла у місті Бурштині (на 12,5%), Верховинському (на 2,4%), Галицькому (на 2,2%) та Коломийському (на 1,3%) районах, інформує головне управління статистики.

За обсягами прийнятого в експлуатацію житла першість посідає Івано-Франківська міська рада (25,9% загальнообласного обсягу). Також значною є частка Тисменицького (12,1%), Коломийського (7,4%), Надвірнянського (6,6%), Рожнятівського (5,8%),  Богородчанського і Косівського (по 5,6%) районів та міста Коломиї (6,4%). Частка Яремчанської міської ради, Калуського, Долинського та Снятинського районів коливається в межах від 4,6% до 2,8%, решти районів – не перевищує 2%.

У розрахунку на 10 тис. осіб в області прийнято 3,5 тис.м2 житла, що відповідає 4 місцю серед регіонів України. При цьому, територіальна диспропорція за даним показником складає 18 разів: максимальне значення у 2016р. спостерігалося в Яремчанській міській раді  – 9,9 тис.м2, мінімальне – у Рогатинському районі – 550,2 м2.

Середній розмір помешкання по області становив 125,5 м2 загальної площі. Серед міст і районів області найбільше значення цього показника спостерігається у Яремчанській (203 м2), найнижче – у Івано-Франківській (79 м2) міських радах.

Із об’єктів соціальної сфери у 2016р. прийнято в експлуатацію музей-садибу у Косівському районі, загальноосвітній навчальний заклад в місті Бурштині, дошкільні заклади в місті Івано-Франківську та Коломийському районі, кардіологічні палати центральної районної лікарні в Долинському районі, амбулаторно-поліклінічні заклади в містах Івано-Франківську, Коломиї, Богородчанському, Долинському та Рожнятівському районах, базу відпочинку в Долинському районі, фізкультурно-оздоровчий комплекс в місті Івано-Франківську, спортивний зал в Тлумацькому районі, спортивний майданчик в Коломийському районі, критий басейн для плавання в місті Калуші та сцену на стадіоні в Калуському районі.

Протягом 2016р. в області прийнято в експлуатацію ряд об’єктів і потужностей, серед яких установка для виробництва вібропресованої бетонної продукції в місті Івано-Франківську, відділення приготування паст в місті Калуші, цех з виробництва металоконструкцій у Калуському районі, деревообробний цех у Рожнятівському районі, сонячні електростанції у місті Івано-Франківську, Калуському, Тисменицькому та Снятинському районах, майстерня по виробництву меблів у Косівському районі, свердловина газова з розвідувального буріння в Снятинському районі, місцеві трубопроводи для транспортування газу в Долинському, Коломийському і Рожнятівському районах, котельня районна в місті Калуші, місцеві теплові мережі у місті Івано-Франківську і Яремчанській міській раді, Богородчанському, Тисменицькому та Тлумацькому районах, система оборотного водопостачання в Тлумацькому районі, очисні споруди в місті Галичі і Долинському районі, заклади громадського харчування в містах Івано-Франківську та Коломиї, Коломийському, Косівському, Надвірнянському, Рожнятівському та Тисменицькому районах, автостанція у Рожнятівському районі, станції технічного обслуговування автомобілів у місті Івано-Франківську, Долинському і Коломийському районах, готелі та готельно-відпочинкові комплекси в Яремчанській міській раді і Тисменицькому районі та інші.