На Прикарпатті представники з усієї України обмінюються досвідом у розвитку місцевого самоврядування


В Івано-Франківській ОДА стартував семінар з обміну досвідом «Кращі практики місцевого самоврядування у сферах надання публічних послуг, енергозбереження та енергоефективності, розвитку бізнесу та співробітництва громад» за участі представників з усієї України.

Напередодні учасники  семінару відвідали Старий Лисець, що в Тисменицькому районі як приклад кращих практик місцевого самоврядування. Другий день семінару розпочали з вітального слова очільників Прикарпаття.

Як зазначив голова ОДА Олег Гончарук, Прикарпаття у розвитку місцевого самоврядування не пасе задніх.

«Той досвід, який напрацьований на Івано-Франківщині треба поєднувати з напрацюванням інших регіонів, щоб досягти кращих результатів. А енергоефективність і енергозбереження – це питання безпеки нашої держави. Тож ми активно працюємо у цьому напрямку», - зазначив Гончарук.

Натомість голова облради Василь Скрипничук підкреслив, що Прикарпаття у розвитку місцевих громад вже має значні здобутки, бо працює у цьому напрямку близько 5 років.

«Тож я хочу розповісти про те, що ми вже зробили. Всім зрозуміло, що ефективність місцевого самоврядування напряму залежить від фінансового ресурсу, який є у органах місцевого самоврядування. Тому Прикарпаття з 2008 року бере активну участь у проекті ЄС Програми розвитку ООН. За цей час було підтримано 132 громадські ініціативи загальною вартістю понад 20 мільйонів гривень. З них донорська допомога – 9, 7 млн, але 8, 9 млн грн. – це бюджетні кошти. Решту – внески власне громад. На сьогодні розпочато третю фазу проекту в рамках якого буде залучено понад 18 млн. грн. Розпочато реалізацію третьої фази Швейцарсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" DESPRO, на який загалом до 2017 року має бути встановлено 26 водопроводів. Загальний обсяг інвестицій становитиме майже 30 млн. грн.», - розповів Скрипничук.

Представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лілія Попова подякувала сільському голові Старого Лисця Анатолію Лущаку, який дав приклад свій Україні у розвитку місцевого самоврядування. І підкреслила, що вони приїхали на Прикарпаття не для того, щоб перевіряти чи контролювати. А щоб допомогти розвивати місцеве самоврядування. Хоча й Прикарпаття у цьому плані вже й так має потужні напрацювання.

Тож, у програмі семінару заплановано обговорити конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», а також презентація кращих практик у цьому напрямку та новації у енергоефективності та енергозбереженні.

Презентуючи досвід області, до уваги присутніх запропонують декілька кращих практик місцевого самоврядування, які стосуються, зокрема, акції «Купуємо івано-франківське – даємо роботу івано-франківцям», запровадження енергоефективних заходів на території Старолисецької сільської ради шляхом використання місцевих природних ресурсів, програм енергоефективності та енергозбереження у місті Долині.

Також у програмі – кращі практики інших областей: «Надання послуг мешканцям на якісно новому рівні» (Вінницька міська рада) та «Реабілітація дітей-інвалідів м. Комсомольськ на основі об'єднання зусиль та ресурсів громад та бізнесу» (Комсомольська міська рада, Полтавська область).