На Прикарпатті продовжують розвивати паліативну допомогу


У п'ятницю, 22 грудня, в Івано-Франківську відбулась сесія обласної ради.

Серед іншого, депутати затвердили програму розвитку паліативної допомоги в області на 2018-2022 роки, передає Бліц-Інфо.

Як доповів  в.о. директора департаменту охорони здоров'я ОДА Микола Стовбан, програма передбачає удосконалення і подальший розвиток системи паліативної допомоги на Прикарпатті, фінансову підтримку існуючих закладів і розширення мережі стаціонарних та мобільних форм паліативної допомоги, формування ефективної системи підготовки та підвищення кваліфікації медичних працівників та підвищення їх обізнаності щодо надання паліативної допомоги дорослим, дітям та членам їх родин, формування громадської думки для участі окремих громадян, організацій і загалом громадянського суспільства в питаннях надання паліативної допомоги. 

В цілому, сесія затвердила п'ять регіональних програм, поданих департаментом охорони здоров"я. Зокрема, програму розвитку та вдосконалення служби екстреної (швидкої) та невідкладної медичної допомоги Івано-Франківської області на 2018-2022 роки та цільову програму розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2018-2020 роки.

Як відомо, Прикарпаття є одним з лідерів щодо розвитку паліативної допомоги в Україні. Перша мобільна бригада для надання паліативної допомоги вдома була створена в 2012 році у структурі хоспісу. Перший дитячій хоспіс в Україні відкрився в кінці 2013 року в м. Надвірна.

За словами спеціалістів, потреба в наданні паліативної допомоги росте як в цілому світі, так і в Україні зокрема. За минулий рік показник смертності по області склав 15 тисяч померлих. За визначенням ВООЗ, 12 тисяч із них потребували хоспісної опіки. Та, на жаль, усі структури області, які спеціалізуються в цій сфері, можуть охопити тільки півтори тисячі пацієнтів із невиліковними захворюваннями.

Нарані в обласному клінічному центрі паліативної допомоги повноцінно функціонують два відділення: стаціонарне та виїзне/консультативне для надання паліативної допомоги вдома дорослим та дітям. Що стосується районів, то зі створенням госпітальних округів передбачається на місцях відкриття паліативних відділень із спеціальними бригадами.