На Прикарпатті прокурор поплатився посадою за висловлювання у Фейсбуці


Прокурора Косівського відділу Коломийської місцевої прокуратури Івано-Франківської області Олега Попика звільнили через публікації в соцмережі Facebook.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Facebook-сторінку колишнього прокурора.

З опублікованих документів виходить, що 23 березня прокурор Івано-Франківської області Олександр Стратюк підписав наказ, яким звільнив Попика за систематичне порушення закону про прокуратуру, правил прокурорської етики та втручання в роботу інших посадових осіб, в тому числі шляхом публічних висловлювань.

Відомо, що 11 січня 2017 прокурор області вже видавав наказ про застосування запобіжного морального впливу щодо Попика. Але на його подальшу поведінку це не вплинуло.

Попик повідомив, що давав пояснення на ім'я Юрія Луценка в Генеральній інспекції Генпрокуратури з приводу своїх Fb-публікацій.

Так, 21 лютого цього року прокурор Попик написав в Facebook: «Коли слухаю прямі ефіри з Матіос - пригадую одну поезію,« мені сказала змія, що доля у кожного своя. Але я то знав, що жити не можна, ізворачіваясь і ковзаючи. Так сказав і жив поет Леонід Мартинов. Але це не для тебе, Анатолій? Правда ж?"

У ГПУ поцікавилися, що хотів сказати Попик цим повідомленням і чи не є воно образливим для головного військового прокурора Анатолія Матіоса. Але Попик відповів, що не пам'ятає, що хотів сказати, оскільки з часу публікації минуло більше місяця. Крім того, він не вважає, що написав щось образливе, оскільки це було питання, а не твердження.

Також 19 лютого Попик поскаржився на результати прокурорського тестування. «З легкої руки 2 падлюк з обласної прокуратури мої бали не були включені в підсумковий список», - заявив він.

Крім того, Попик писав в Fb, що український уряд, «прикривається ідеєю євроінтеграції, щоб продовжувати грабувати народ України», що він ненавидить державу, яка не забезпечує прав громадян. Ще він поширював образливі публікації на адресу президента Порошенко, створені іншими користувачами.

У своїх поясненнях Генінспекціі ГПУ, Попик сказав, що його Fb-публікації були критичними, а не образливими. Він стверджує, що так виявляв свою громадянську мужність і прокурорської етики не порушував.

Олег Попик працював в органах прокуратури з 2001 року. На посаді прокурора Косівського відділу Коломийської прокуратури працював з 1 червня 2016 року і займався питаннями захисту дітей.