На Прикарпатті радились, як запобігти торгівлі людьми


На Прикарпатті реалізується проект міжнародної організації із міграції в Україні, спільно із благодійним фондом «Карітас» та за партнерства соціальної політики.

В районних центрах проводяться «круглі столи», з метою інформування населення та підвищення рівня правосвідомості громадян, щоб запобігти насиллю над людьми та працерабству, інформує Бліц-Інфо з посиланням на прес-службу МВС.

Серед країн, де відбувається торгівля людьми на першому місці Росія ,Туреччина, Польща, Чехія. Згідно статистичних даних 76 відсотків українців, які повернулися із цих країн, постраждали від насилля.

Українці часто не усвідомлюють масштаб цієї проблеми, тому потрапляють у тенета організованих злочинців, купуючись на обіцянки отримати високооплачувану роботу за кордоном. Натомість – стають жертвами проституції, чи інших видів примусової праці.

Щоб не потрапити у безвихідну ситуацію, зазначають експерти, при виготовлені документів потрібно звертатися до ліцензованих турагенств.

На Прикарпатті офіційно зареєстровано та працює 25 фірм, - каже правоохоронець Олександр Малишкін, які займаються працевлаштуванням громадян та супроводжують уповноваженою особою праценаймача до місця роботи. Тож, потрібно перевіряти інформацію, чи роботодавець працює у правовому полі, чи є імовірність бути ошуканим.

Також експерти додають: перед тим як їхати за кордон, треба дізнатися повну інформацію про те, куди їдеш, і хто твій роботодавець.

На сьогодні в області працюють центри соціально-психологічної допомоги, проте кажуть фахівці, постраждалі рідко звертаються за допомогою через сором’язливість та громадський осуд. Важливим етапом у боротьбі із сучасним рабством є інформаційна компанія в рамках проекту: «Кожний потерпілий має право на допомогу».

Спеціалісти кажуть, що високий рівень обізнаності значно мінімізує ризики наших співвітчизників у ситуації торгівлі людьми.

Тільки взаємні зусилля уряду, місцевих органів влади, неурядових організацій сприяли досягненню ефективних результатів у боротьбі із сучасним рабством і надання допомоги тим, хто постраждав від цього виду злочину.