На Прикарпатті релігієзнавці знайомилися з пам’ятками Княжого Галича


4 – 6 жовтня 2013 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Між Константинополем, Києвом, Москвою, Сочавою та Римом: Галицька митрополія в 1303–1808 роках». Її організатором виступив Український Католицький університет (м. Львів). Захід було присвячено 1025-літтю Хрещення Русі та 710 - літтю заснуванню Галицької митрополії.

Учасниками міжнародної конференції стали представники церков та науковці з кількох держав Європи та Америки: України, Білорусі, Литви, США, Російської Федерації та Угорщини. Метою конференції було обговорення особливостей розвитку християнства в добу Київської Русі та унійних ідей у Східній Європі впродовж п’яти століть (від княжих часів і до початку модерної доби).

Особливістю проведення конференції стало те, що два пленарні дні роботи відбувалися у Львові, а останній – третій день, учасники перебували на Прикарпатті, зокрема, в Галицькому районі. Це не випадково, адже на теренах княжого Галича знаходяться відомі пам’ятки сакральної архітектури, як місцевого, так і національного значення; ці терени відігравали особливу роль в церковному житті Галицької митрополії, як в минулі часи, так і в сучасному періоді. Сприяння у реалізації програми третього дня на Прикарпатті надали Національний заповідник «Давній Галич» та Центр порозуміння і примирення у Більшівцях (о. Григорій Цимбала).

Отож, 6 жовтня 2013 року учасники конференції ознайомилися з пам’ятками архітектури та історії, які знаходяться під опікою Національного заповідника «Давній Галич». Зокрема, відбули екскурсії в Музей караїмської історії та культури (м. Галич), Музей історії давнього Галича (с. Крилос), монастир кармелітів (с. Більшівці), церкву Святого Пантелеймона (с. Шевченкове) та оглянули фундаменти Успенського собору (с. Крилос). Цікаво, що незважаючи на релігійні переконання та приналежність до конфесії, всі учасники конференції стали учасниками спільної Святої Літургії у храмі ХІІ століття, пам’ятці національного значення – церкві Святого Пантелеймона. 

У конференц – залі Національного заповідника «Давній Галич» релігієзнавці отримали змогу ознайомитися з роботою даного закладу та побачити презентацію присвячену пам’яткам архітектури.

Учасників конференції привітала територіальний представник з питань охорони культурної спадщини та переміщення цінностей Міністерства культури України Лідія Максим’як. Генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський представив учасникам зустрічі результати науково-дослідницької роботи Заповідника за останні 19 років (від часу створення в 1994 р. і досі); розповів про конференції, які відбуваються щорічно; описав музейну та книговидавничу діяльність і поділився планами на майбутнє. Кандидат архітектури, старший науковий співробітник Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень у м. Львові, дійсний член УК ICOMOS Василь Петрик представив комп’ютерну презентацію «Архітектурна спадщина княжого Галича». Доповідь викликала жваве зацікавлення, оскільки доповідач коротко охарактеризував всі відомі пам’ятки княжої столиці, акцентуючи увагу на успіхах науковців та проблематиці археологічних досліджень. Сам автор доповіді проблематикою Галича займається з 1990 року, є фаховим науковцем і автором ряду реконструкцій – гіпотетичного вигляду Успенського собору та оборонного замку Успенської церкви в с. Крилосі.

Декан гуманітарного факультету Українського Католицького Університету Ігор Скочиляс висловив радість з того приводу, що практикум – семінар «Успенський собор» (який відбувся 27 вересня 2013 р. у с. Крилосі) прийняв єдиновірне рішення щодо неможливості відбудови нового храму на руїнах Успенського собору – що стало черговим кроком для збереження історичної пам’яті про унікальні храми наших предків, на основі європейського досвіду. На думку науковця, слід припинити подальші можливі дискусії щодо питання будівництва на фундаментах Успенського собору – для цього, за словами Ігора Скочиляса, вартує об’єднати зусилля наукового світу, УГКЦ та УКУ.

У процесі зустрічі було попередньо обговорено питання подальшої співпраці між Національним заповідником «Давній Галич» та Українським Католицьким Університетом. Ця співпраця може відбуватися у формі спільної організації щорічних наукових релігієзнавчих конференцій з використанням бази та можливостей двох установ, участі в студентських археологічних експедиціях, проведенні навчальних курсів з історії України безпосередньо на терені історичного середовища – у Крилосі.

На завершення зустрічі кожен з релігієзнавців отримав в подарунок комплект збірників наукових видань Національного заповідника «Давній Галич». За словами ряду науковців - релігієзнавців, кожен з них має знання про Галич, його князів, Галицьку митрополію, - проте, по справжньому побачити і полюбити скарби минулого свого народу можна саме тут, на берегах Лімниці та Дністра.