На Прикарпатті розпочався Європейський тиждень місцевої демократії


14-20 жовтня 2013 року відповідно до Указу Президента України "Про Європейський тиждень місцевої демократії" № 922/2007 від 27 вересня 2007 року в області проводяться заходи з відзначення Європейського тижня місцевої демократії. Відповідно до зазначеного Указу Європейський тиждень місцевої демократії проводиться в Україні щорічно в тиждень, який включає 15 жовтня – дату відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування в 1985 році.

Одним з перших заходів Тижня у нашій області стало проведення 15 жовтня Івано-Франківським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій дискусії – «круглого столу» на тему «Європейські орієнтири розвитку місцевого самоврядування в Україні» для активістів молодіжних громадських організацій (Молодіжної адміністрації області, Молодіжного міськвиконкому, Школи лідерів, Ради молодих юристів) за участю начальника відділу забезпечення моніторингу обласних програм та аналізу бюджету виконавчого апарату обласної ради, кандидата економічних наук Назара Косаревича, першого заступника Головного управління юстиції Мін’юсту України в області, депутата обласної ради, заслуженого юриста України Володимира Ковальчука і директора центру Богдана Волошинського.

Під час дискусії обговорено особливості сучасної європейської моделі місцевого самоврядування, проблеми сучасного розвитку місцевого самоврядування в Україні відповідно до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування, а також адаптації європейського досвіду місцевого самоврядування в Україні. 

Відбулася також презентація телевізійного документального фільму «Баварія: суспільство ініціативних людей», створеного обласним телебаченням «Галичина» на основі матеріалів, знятих під час ознайомчої поїздки у травні 2013 року до ФРН групи молодих сільських голів – учасників проекту міжнародної технічної допомоги «Формування громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області».

Усі учасники заходу отримали інформаційний буклет «Європейський тиждень місцевої демократії», виданий центром.

Довідка: 1. ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ МІСЦЕВОЇ ДЕМОКРАТІЇ (ЄТМД) є загальноєвропейською кампанією, яка передбачає одночасне проведення на національному та місцевому рівнях комплексу заходів, націлених на активізацію процесів розповсюдження інформації щодо принципів та досягнення місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень. 

У 2007 році ЄТМД офіційно стартував 15 жовтня під час проведення 15-ої сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління (м. Валенсія, Іспанія), а вже у 2008 році ЄТМД проводився в 47 країнах-членах Ради Європи. Відтоді він став щорічною загальноєвропейською акцією.

Місія Європейського тижня місцевої демократії - проведення в містах та регіонах всієї Європи інформаційно-роз’яснювальних кампаній стосовно:

принципів функціонування національних органів самоврядування та залучення до цього процесу громадян;

європейських стандартів та кращих практик місцевого і регіонального розвитку;

ролі та інструментів інституцій спільної Європи в процесі зміцнення демократії на місцях.

Провідною темою Європейського тижня місцевої демократії у 2013 році визначено «Активна громадянська позиція: голосування, залучення, участь». 

2. ТЕЛЕВІЗІЙНИЙ ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФІЛЬМ «БАВАРІЯ: СУСПІЛЬСТВО ІНІЦІАТИВНИХ ЛЮДЕЙ» створено у вересні 2013 році обласним телебаченням «Галичина» (автор сценарію Іван Гладиш, оператор Петро Солтис). Для створення фільму використано матеріал, відзнятий у м. Дінкельсбюль у Баварії у травні 2013 року під час ознайомчої поїздки групи молодих сільських голів Прикарпаття.