На Прикарпатті село перейшло з Московського в Київський патріархат


Громада села Рогиня Городенківського району одностайно вирішила перейти з УПЦ Московського патріархату під юрисдикцію Київського патріархату.

Про це повідомив Михайло Юрчишин, голова Острівецької сільської ради, до якої входить і невеличке село Рогиня, пише КУРС. Острівецька сільрада – єдина в районі, де збереглися парафії УПЦ (МП).

Схід села провели в Рогині вчора, 12 жовтня. За словами Юрчишина, всі 68 учасників одностайно проголосували за перехід парафії в Київський патріархат. Селяни пропонують разом з ними перейти до УПЦ КП і священику. Той начебто пообіцяв ще подумати. 

Як писала городенківська газета Край, на зборах виступали місцеві мешканці, священик і військовий капелан, який щойно повернувся з лінії фронту на Луганщині й розповів про поховання бійця, вбитого російськими окупантами. Відтак усі разом помолилися українською мовою у храмі Різдва Богородиці, спорудженому руками самих мешканців. 

Як повідомив Михайло Юрчишин, завтра, 14 жовтня, схід села, де буде вирішуватися майбутнє місцевої парафії, відбудеться і в Острівці. Втім, в Острівці такої одностайності немає: у громаді є прихильники збереження парафії в УПЦ (МП). 

"Загалом, ситуація спокійна. Серйозних сварок не було, сподіваюся, що і не дійде до конфлітків", – зазначив Михайло Юрчишин.