На Прикарпатті середня пенсія менша за середньоукраїнську


Івано-Франківськ – Більше половини прикарпатських пенсіонерів отримують в місяць до півтори тисячі гривень, а у 4 тисяч – пенсія менша від тисячі. Бідні люди не мають надії на державу і уже не вірять у те, що подолають бідність. А на реалізацію державних програм допомоги малозабезпеченим у місцевих бюджетах грошей немає.

Сусіди між собою Леоніда Васильовича називають «нічним вартовим». Чи за те, що він чергує вночі в магазині неподалік, чи що часто спозаранку виїжджає рибалити. Для 62-річного чоловіка і його дружини, двох пенсіонерів, це вагомий приробіток до пенсії, пише "Радіо Свобода".
 
«Заробив 800 гривень, мінімалку. 42 роки проробив – і на мінімалці. Така ж у дружини. Моєї вистачає, аби квартиру сплатити, дружинина йде на їжу. Купуємо хліб. Бульбу маємо свою, бо ще село є. Десь колись курочку можна попробувати. У мене відпочинок хіба рибалка. Не на продаж – для себе, для друзів, до пива. Діти самі бідні. Син старший біля мене, має двох дітей. Півтори тисячі – не розгонишся. Молодший син теж має малі гроші. Так і живемо. Помагати нема кому. Треба самим вибиратись», – розповідає пенсіонер.
 
Державі і політикам нема віри
 
Так живе більшість пенсіонерів, рахуючи кожну копійку, нічого не купуючи окрім їжі та комунальних послуг, без подорожей й розваг. На допомогу держави ці люди не сподіваються й політикам уже не вірять. Так, як і обіцянкам президента «побороти бідність».
 
«Не та людина, щоб вірити. Він файно гуляє, я знаю. А ми мусимо на тисячу гривень жити. Ціни йдуть вверх, а пенсія не піднімається. На ці гроші не виживеш взагалі», – каже пенсіонер

 
Пенсія менша від тисячі гривень – лише у 4 тисяч прикарпатців 
 
Як повідомили в обласному Пенсійному фонді, на Прикарпатті середня пенсія нижча за українську – 1295 гривень. Пояснюють це тим, що в області не було великих підприємств, тож і зарплати у людей були нижчі. Більше половини усіх пенсіонерів мають до півтори тисячі гривень на місяць, а у чотирьох тисяч – пенсія менша від тисячі. За словами заступника начальника управління Пенсійного фонду в області Романа Берчака, за півтора роки ця цифра зменшилася на чверть, в основному після виплат по 100 гривень.
 
«Якщо брати ініціативи президента, в минулому році для осіб, які мали повний стаж 25 років (чоловіки) і 20 років (жінки) – це тим, що вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року і хто вийшов після цього часу, але стаж роботи 35 і 30 років, відповідно, їм усім було виплачено по 100 гривень. У кого не було цього стажу – по 50 гривень. Це так звані соціальні ініціативи. Всі ці перерахунки були зроблені з 1 травня минулого року. Це проходило так зване осучаснення заробітної плати», – каже Роман Берчак.
 
Програма є, грошей нема – депутат облради 
 
Депутат обласної ради, голова фракції «Батьківщина» Юрій Романюквважає, що і тих, у кого пенсія півтори тисячі гривень, можна віднести до бідних. Щодня «десятки і сотні» таких людей звертаються за допомогою, але допомогти з депутатського фонду або власної кишені можуть лише одиницям. Ухвалена обласна програма подолання бідності, але реальних грошей для її виконання нема.

«Обласна програма існує, норми є – фінансування немає. Тому що всі кошти, які збирає обласна податкова, все забирається до Києва. Того, що надходить з Києва на утримання бюджетної сфери і потреб області, не вистачає на четвертий квартал 2013 року. Гроші закінчилися. І жодних підстав сподіватися, що надійдуть до кінця року, немає. Тому ще з чогось виділити кошти на подолання бідності, на підтримку малозабезпечених в обласному бюджеті просто немає жодної копійки», – каже Юрій Романюк.

 На думку депутата облради, більшість українців зараз живуть так само бідно як 15 років тому.