На Прикарпатті сплачено майже 2,5 мільярди гривень єдиного внеску


За січень - грудень 2016 року від платників Івано-Франківщини надійшло 2462,4 млн.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що на 137,5 млн. грн. більше за очікувані показники.

Про це повідомили в відділі податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в Івано-Франківській області.

За словами податківців, суб’єкти господарювання з зарплати найманих працівників сплатили 2189,5 млн.грн., з виплат грошового забезпечення військовослужбовців надійшло 147 млн.грн.,  відрахування від підприємців – фізичних осіб склали 120,9 млн.грн.

Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-19 внесено зміни щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, які набрали чинності з 01.01.2017 р.

Зокрема, згідно п. 30 розділу І Закону фізичні особи – підприємці, які є пенсіонерами за віком та інвалідами на загальній системі оподаткування звільняються від сплати ЄСВ «за себе». Це відбулося завдяки виключенню фрази  "які обрали спрощену систему оподаткування" у першому реченні частини четвертої статті 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Решта фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування сплачуватимуть ЄСВ «за себе» вже не за власним бажанням, а обов’язково, незалежно від факту отримання у місяці, за який сплачується такий ЄСВ, чистого доходу.

Така зміна відбулася завдяки заміні слів "має право самостійно" на слово "зобов’язаний" у першому реченні абзацу другого у пункті 2 частини першій статті 7 Закону про ЄСВ.

Також пункт 3 частини першої статті 7 Закону про ЄСВ доповнено абзацом другим такого змісту: «Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, ця сума не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, який обчислюється відповідно до статті 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пропорційно до сплаченого єдиного внеску"».