На Прикарпатті стартує осінній призов на строкову службу


15.02.2018 року Президент України підписав Указ № 33/2018 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році».

Відповідно до Указу Президента України та пункту 17 частини першої статті 106 Конституції України, на виконання законів України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про Національну гвардію України» у жовтні - грудні 2018 року буде проведено призов на строкову військову службу придатних за станом здоров'я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Згідно п.7 ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» строкову військову службу громадяни України проходять у Збройних Силах України та інших військових формуваннях з метою здобуття військово-облікової спеціальності, набуття практичних навичок і умінь для збройного захисту Вітчизни.

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. Неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову.

Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію (з 01 жовтня 2018 року), військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.
Ухилення від призову на строкову військову службу тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 335 ККУ (обмеження волі терміном до трьох років).

Сьогодні більшість юнаків, коли чують про строкову службу в армії, бояться того, що їм доведеться бути на лінії фронту. Відповідно до п. 7, пп. 8 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності», уведеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744 військовослужбовці строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції не направлятимуться.

"Отже, у житті кожної людини настає момент, коли потрібно зробити для себе вибір – від мрій та фантазій перейти до досягнення намічених цілей. Проходження строкової військової служби – найоптимальніший варіант здійснення твоєї мрії. Служба у війську-це можливість випробувати себе і стати справжнім професіоналом. Шановні призовники Прикарпаття, прийдіть до призовної дільниці – виконайте свій конституційний обов’язок", - закликають у військкоматі.