На Прикарпатті страхувальники сплатили більше 1,7 млрд. гривень єдиного внеску


За I півріччя 2017 року від платників Івано-Франківщини надійшло майже 1,7 млрд.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що на 587 млн. грн. більше минулого року.

Про це повідомили в управлінні податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в Івано-Франківській області.

 Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774-19 внесено зміни щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, які набрали чинності з 01.01.2017 р.

Зокрема, згідно п. 30 розділу І Закону фізичні особи – підприємці, які є пенсіонерами за віком та інвалідами на загальній системі оподаткування звільняються від сплати ЄСВ «за себе».

Решта фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування сплачуватимуть ЄСВ «за себе» вже не за власним бажанням, а обов’язково, незалежно від факту отримання у місяці, за який сплачується такий ЄСВ, чистого доходу.

Водночас, згідно із внесеними змінами, з 01.01.2017 фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу (з 1 січня 2017 року - 352 грн.).