На Прикарпатті створять дитсадок для дітей військових


Військова прокуратура Західного регіону України виявила малу кількість відомчих дошкільних закладів у військових містечках.

Адже у зв’язку з проведенням АТО  на сході України та агресією Російської Федерації, все більше людей підписують контракт, а це у свою чергу призводить до збільшення кількості громадян у місцях дислокації військової частини.

Так, тільки у селі Старичі Яворівського району діють виключно один дошкільний та загальноосвітній навчальні заклади. У кожному з них – разюча проблема їх перенавантаженості та відсутності вільних місць. Аналогічна ситуація склалась у тому ж селі в молодших класах загальноосвітньої школи, де одразу ж функціонує 5 класів на паралелі по 30 учнів в кожному.

Ще один тривожний сигнал поступив з Прикарпаття. Установлено, що будівля, в якій розташований дошкільний навчальний заклад в одному з військових містечок Надвірнянського району Івано-Франківської області, використовується не повністю та потребує капітального ремонту. Однак,вказані витрати не можуть бути проведені Надвірнянською районною державною адміністрацією, яка опікується фінансуванням закладу, оскільки будівля перебуває на балансі Івано-Франківської КЕЧ району. Частина будівлі не опалюється, що призводить до її руйнування, а сантехніка, меблі, інше обладнання та дитячі майданчики є у незадовільному стані. У цьому закладі навчаються 65 дітей військовослужбовців.

Окрім того, діти військовослужбовців однієї з військових частин Закарпаття, що у місті Мукачево, відвідують переповнені дитячі садки. У даному випадку норми законодавства виконуються не в повній мірі. Право цих військових на першочергове прийняття їхніх дітей до комунальних дитячих дошкільних навчальних закладів також реалізоване не в повній мірі.

З метою недопущення порушення прав дітей військовослужбовців військова прокуратура Західного регіону України клопоче щодо створення відомчих дитячих навчальних закладів у військових містечках у смт. Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області, с. Старичі Яворівського району Львівської області та  м. Мукачево Закарпатської області.