На Прикарпатті створили «Народне ополчення»


Сьогодні в Івано-Франківську провели установчу конференцію зі створення громадську організацію «Народне ополчення Прикарпаття».

Традиційно засідання розпочали з Гімну України та молитви, передає кореспондент «Бліц-Інфо».

Голова Івано-Франківської ОДА Андрій Троценко у вступному слові зауважив важливість створення даної організації у час, коли на території України практично йде неоголошена війна. І наголосив, що кожен мешканець Прикарпаття може приєднатись до «Народного ополчення». А також доручив провести до кінця квітня у кожному районі та селі установчі збори та створити свій осередок організації.

Голова оргкомітету організації, депутат облради Степан Волковецький зауважив, що подібні організації створюють у багатьох областях. Зокрема, на південному сході.

За словами Волковецького, "Народне ополчення" має на меті охопити кожен населений пункт, кожне село краю у якому буде власний осередок.

«За  проектом, територію області поділено  на 4 округи: Івано-Франківський, Надвірнянський, Коломийський та Калуський. У кожному з них буде сформовано полк, який складатиметься з куренів. В селах будуть створені рої, які входитимуть у курінь», - пояснив голова оргкомітету Степан Волковецький.

Командир організації, кадровий полковник Сергій Хамчук зауважив, що «ополченців» навчатимуть користуватись зброєю, як діяти у місті та селі під час військових дій. Заплановані також проведення навчальних стрільб на полігоні. Та все ж зауважив, що зброю видавати не будуть.

Андрій Троценко пояснив, що залучення ополченців з використанням зброї  до ймовірних бойових бій – це так званий «третій етап». Тобто, коли армія та міліція не справляються.

Натомість представники громадськості висловлювали сумніви у потребі такої організації. Адже в області вже діють схожі структури – «Народна Самооборона» «Правий сектор» та інші.

Андрій Троценко пояснив, що «Народне ополчення Прикарпаття» не має на меті відбирати у них «роботу». І кожна з цих організацій може приєднатись до «ополчення». 

Щодо фінансування, що гроші на її діяльність заплановано виділяти з Цільового фонду Ради області, якій "Народне ополчення" підпорядковуватиметься.