На Прикарпатті створили спілку сімей загиблих та зниклих в АТО вояків


24 листопада у приміщенні ОДА відбулося засідання членів правління ГО «Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих у зоні АТО». Організація утворилася у жовтні й має на меті відстоювати інтереси членів спілки.

Як зазначає голова правління Федір Боднар, чи не кожному з родичів загиблих у зоні АТО доводилося зіткнутися з проблемою, яка складно вирішується. Аби уникнути часто безглуздої і малорезультативної біганини по чиновницьких кабінетах, вирішили зареєструвати відповідний представницький орган, який би займався розглядом і координуванням усіх питань. Зазвичай це питання, які стосуються пільг щодо отримання житла, земельних ділянок, надання медичного обслуговування, санаторно-курортного лікування. Також спілчани опікуються встановленням пам’ятників і меморіальних дощок загиблим героям, пише ГК.

Оскільки організація ще дуже молода, то на сьогодні вона налічує тільки 23 особи. Але ця кількість неодмінно зростатиме, адже загалом на Прикарпатті зафіксовано 119 сімей загиблих атовців. Наразі усіх родичів про відкриття спілки інформують по телефону. Але, на жаль, чимало номерів телефону недоступні. Окрім цього, декотрі родичі загиблих воїнів відмовляються йти на контакт і гуртуватися в спілці з тими, хто опинився в такій самій біді. У перспективі організація матиме власну веб-сторінку.

Під час засідання говорили про те, що в кожному районі необхідно створити осередок спілки. Тим паче наразі основною проблемою є те, що новостворена організація ще не відома для більшості державних служб, а це неабияк ускладнює роботу.

«Куди б я не звертався, перше, що чую: «А ти хто такий? Постворювали тих організацій…, – розповідає один із членів правління спілки. – Таке враження наче я прийшов жебрати. Часом стосовно деяких загиблих воїнів «кидають» у спину: «А хіба його хтось змушував йти добровольцем?» Дуже боляче чути такі репліки. Гадаю, всі члени спілки були б раді не ставати учасниками цієї організації, натомість тішитися своїми синами, внуками, братами і коханими. Але так склалося життя – що вдієш».

Наступні збори спілчан заплановані на грудень. Засідання відбудеться за участю всіх учасників організації, а також представників керівництва Івано-Франківської ОДА.

За детальнішою інформацією щодо участі в ГО «Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих у зоні АТО» можна звернутися до голови правління Федора Боднара (тел. 0968085011).