На Прикарпатті уже 4 людей померли від "свинного" грипу


Від початку епідемічного сезону, за оперативними даними, зареєстровано 253 лабораторно підтверджених летальних випадки від грипу, з них троє дітей віком до 17 років.

За даними Головного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області за вказаний період на Прикарпатті зареєстровано 4 летальні випадки,  спричинені ускладненнями від захворювання на пандемічний грип А Н1N1.

Всі померлі – жінки віком від 45 до 60 років, які проживали в Калуському, Тисменицькому районах та м.Івано – Франківську. По стану здоров"я всі жінки належали до групи ризику по грипу – мали розлади роботи ендокринної системи, ожиріння. Проти грипу жодна з померлих не були щеплені.

Нагадаємо,що симптоми грипу H1N1 в більшості випадків схожі з симптомами сезонного грипу (лихоманка, підвищення температури, кашель, біль у горлі, нежить, біль у м’язах, тахікардія, головний біль, озноб і слабкість). Температура найчастіше вище, ніж при ГРВІ та інших респіраторних захворюваннях, які не викликані вірусом грипу.

Є ряд небезпечних симптомів, при виникненні яких треба негайно звертатися до лікаря:  

  • якщо з’являється задишка або утруднене дихання 
  • посиніння губ 
  • нудота або блювота
  • ознаки зневоднення
  • судоми
  • сплутаність свідомості
  • а також при дуже високій температурі тіла, яка не знижується після прийому жарознижувальних засобів, або залишається високою довше ніж 4-5 днів.

Особливу небезпеку становить поява вищевказаних симптомів у дітей. Батьки хворих грипом дітей  повинні негайно звернутися по медичну допомогу, якщо у дитини на тлі захворювання з’являються прискорене або утруднене дихання, відмова від пиття, непереборна нудота або блювота, крайня млявість і сонливість, крайня ступінь збудження, біль у грудях, черевній порожнині, раптове запаморочення, непритомність, сплутаність свідомості, дезорієнтація.