На Прикарпатті відкрили пам’ятник двадцяти радянським воїнам


У селі Завадка Калуського району відкрили пам’ятник двадцяти радянським воїнам, які загинули в боях за визволення села від німецько-фашистських окупантів.

«Старожили кажуть, що під час Великої Вітчизняної війни у нас було знищено 314-ту стрілецьку дивізію, - розповіла сільський голова Марія Ситник. – В архівних документах є відомості про те, що загиблі військовослужбовці віком від двадцяти одного до сорока п’яти років в основному родом з Вінниччини».

За роки окупації, як прозвучало на урочистостях з нагоди відкриття пам’ятника, Калуський район зазнав значних втрат: загинуло 8‚5 тисяч громадян, було зруйновано 286 будинків та 5 церков. Визволяючи Калущину від німецько-фашистської навали, загалом загинули 846 воїнів Радянської Армії. «Ми намагаємося зберегти пам’ять про людей, які наближали нас до визволення, до перемоги, робили все можливе, щоб ми сьогодні могли жити у вільній незалежній українській державі», - зазначив у своєму виступі голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів.

До Дня визволення України від німецько-фашистських окупантів, вшановуючи загиблих, до пам’ятника двадцяти радянським воїнам представники влади поклали вінки, учні місцевої школи декламували вірші, учасники вокального колективу виконували пісні на воєнну тематику.

«На відкритті пам’ятника присутні багато молодих людей, - наголосив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Каліфіцький. - Це свідчить про те, що наше молоде покоління залучається до відзначення таких важливих подій, які стануть прикладом для майбутнього покоління, тих, хто продовжуватиме історію України».