На Прикарпатті візьмуться за інформаційну безпеку


Питання інформаційної безпеки Івано-Франківської області обговорили сьогодні під час круглого столу громадські активісти, представники СБУ та освітніх відомств області та міста.

 «Сьогодні обговорюватимемо питання, якому ми донедавна  не надавали важливості. Зараз зрозуміло, що війна ведеться на всіх напрямках, в тому числі і на інформаційному фронті. Тобто ця гібридна війна приносить нам нові виклики, загрози і ми зобов’язані їм протидіяти», - говорить очільник управління обласного СБУ Микола Найдич.

За словами Найдича на Прикарпатті зафіксовано випадок інформаційного тиску з боку  бойовиків так званих ДНР і ЛНР на дітей з Снятинщини. Учні Джурівської школи надіслали на фронт українським військовим листи, проте до отримувачів повідомлення не потрапили. Пошту перехопили сепаратисти і записали відео звернення до прикарпатських школярів. Проте на цьому представники ДНР і ЛНР не зупинилися – знайшли дітей в соціальних мережах і почали вести провокативне листування.

Від ідеї заборонити прикарпатцям користуватись соцмережами в СБУ одразу ж відхрестились.

«В нас є конституційні свободи і ми їх обмежити не можем. Кожен має право на волевиявлення в інформаційній сфері», - пояснює Найдич.

Проте щоб запобігти повторенню подібних випадків та вберегти прикарпатців від інформаційного тиску  СБУ спільно з громадськістю та освітянами планують створити ініціативну групу, яка зреалізує в місті та області програму інформаційного супротиву.

Про важливість створення окремої структури, яка б займалась роз’яснювальною роботою в сфері інформаційного простору говорить громадський активіст Роман Островський. Така організація, на його думку, мала б займатись організацією інформаційного супротиву та  відслідковуванням провокаторів в соцмережах.

Натомість голова ГО «Мами Прикарпаття» Мар’яна Вершиніна бачить вирішення проблеми через роз’яснення основ ЗУ «про персональні дані, роботу з неблагополучними сім’ями, діти з яких більшість вільного часу проводять в мережі та поширення правдивої інформації про ситуацію в країні.

Залучити батьків до інформаційного захисту підростаючого покоління обіцяє голова Міської ради батьківського самоврядування Петро Хмельовський.

Шукати виріщення проблеми  учасники круглого столу продовжать наприкінці тижня.