На Прикарпатті власники елітного житла поповнять місцеві бюджети на 1,7 мільйона гривень


На сьогодні органами ДФС Прикарпаття сформовано та направлено повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки 60 жителям області, власникам житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. м (для квартири) або 500 кв. м (для будинку).

Про це повідомили в управлінні податків та зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Сума нарахованого податку на майно для вказаної категорії платників збільшена на 25 тис. грн. за кожен такий об’єкт та склала 1,7 млн. гривень. Відповідний порядок обчислення сум податку передбачений статтею 266 Податкового кодексу України.

Загалом прикарпатцям, які мають у власності квартири, загальна площа яких перевищує 60 кв. метрів або житлові будинки, загальна площа яких більше 120 кв. метрів, направлено 79,6 тис. податкових повідомлень-рішень про сплату податку на нерухомість. Сума нарахованого їм податку склала 27,7 млн.гривень. З них до бюджету вже надійшло 11,9 млн. гривень.

Податківці нагадують, що власники нерухомості повинні сплатити податок протягом 60 днів з дня отримання повідомлення-рішення. У разі необхідності громадяни мають право провести звірку з органами ДФС стосовно об’єктів нерухомості та їх площі для правильного нарахування суми податку. Для цього їм потрібно звернутися до Центру обслуговування платників та звірити наявну в органах ДФС інформацію щодо належного їм майна.

Слід зазначити, що за порушення термінів сплати податку до платників буде застосовано фінансові санкції у вигляді штрафу у сумі від 10 до 20 відс. своєчасно несплаченої суми податку.