На Прикарпатті впроваджують проект «Менше сміття-краще життя!»


7 травня в місті Тисмениця відбувся виїзний захід із реалізації екологічного проекту «Менше сміття-краще життя!».

Основною метою даного проекту є привернення уваги мешканців Прикарпаття щодо правильного поводження з побутовими відходами та запровадження процесу сортування сміття в населених пунктах.

Координатор екологічного проекту «Менше сміття-краще життя!» Леся Аронець за допомогою інтерактивних методик, мультимедійних презентацій та тематичних роликів презентувала кращі практики щодо утилізації та збору ТПВ.

Доповідачі заохочували присутніх, щоб кожен у своєму населеному пункті в першу чергу пропагував зменшення кількості відходів, відмовляючись від одноразових речей, а також аргументовано, на прикладах, доводили, що відходи – це не сміття, а цінний ресурс, якщо з ними правильно поводитися. Адже потрапляючи на сміттєзвалище, вони забруднюють навколишнє середовище – ґрунт, повітря, воду, – залишаючись там на сотні років.

Повідомлялося, що, у першу чергу, довкілля забруднюється фільтратом – це отруйна рідина, яка проходить через усе тіло звалища і несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання практично в усіх живих організмах. Фільтрат може потрапляти як до поверхневих, так і до ґрунтових вод і спричиняти їх забруднення.

Слід додати, що для досягнення високого результату система роздільного збирання ТПВ потребує ретельної просвітницької роботи. Необхідне чітке повідомлення про те, яким чином кожний мешканець має брати участь у цій діяльності.