На Прикарпатті визначили лауреатів премії Шептицького


На Прикарпатті вперше будуть вручати Обласну премію імені Патріарха Володимира Романюка та Митрополита Андрея Шептицького в галузі духовної літератури, мистецтва, архітектури та журналістики.

Премію отримають лауреати у чотирьох номінаціях: духовне друковане слово; образотворче та народне сакральне мистецтво; реставрація сакральних об’єктів; новостворені сакральні об’єкти, пише газета "Вперед".

Першими переможцями стали:

- протоієрей с. Криворівня Верховинського району, поет, отець Іван Рибарук (автор збірок "Невіста Господня", "Жити з Хрестом");

- доцент кафедри образотворчого мистецтва ім. М. Фіголя, художник Володимир Лукань (автор численних іконописних робіт на склі);

- релігійна громада церкви Різдва Пресвятої Богородиці в с. Криворівня;

- релігійна громада кафедрального собору Преображення Христового м. Коломия.

Як висловився один із лауреатів, художник, що відродив давню галицьку традицію іконопису на склі Володимир Лукань, для нього це найперше – премія ім. Шептицького. Своє ставлення до цієї особистості митець виказав не лише у портретах митрополита, один з яких писав тоді, коли "у нас про Шептицького ще говорили пошепки", а й у науковій статті "Митрополит Андрей Шептицький і церковне мистецтво Галичини".

"Діяльність митрополита на культурно-просвітницькій ниві визначала значною мірою долю української культури й духовності загалом у Галичині",– стверджує Володимир Лукань у цій публікації в науково-теоретичному альманасі "Українські студії".

Грошову частину премії художник має намір передати в якості допомоги на встановлення в Івано-Франківську пам’ятника владиці Андрею.