На Прикарпатті заснують мистецьку премію імені Параски Хоми


У неділю, 25 вересня прикарпатці провели в останню дорогу майстриню народного декоративного розпису, члена Національної спілки художників України, лауреата численних премій та державних нагород Параску Хому.

Попрощатися з відомою художницею до її рідного села Чернятин на Городенківщині приїхав голова обласної ради Олександр Сич.

Передаючи співчуття від імені обласної ради, управлінець відзначив, що село Чернятин має велику честь бути батьківщиною такої особистості, якою була Параска Хома, адже завдяки її творчості село знають у світах.

Очільник облради також наголосив, що в пам'ять про народну майстриню в області буде заснована мистецька премія імені Параски Хоми.

Довідково: Параска Хома народилася 10 листопада 1933 року в селі Чернятин Городенківського району Івано-Франківської області. Любила малювати з дитинства, але для суспільства її талант відкрився лише у 1968 року, коли за допомогою директора Львівської національної картинної галереї Бориса Возницького було організовано першу виставку творів Параски Хоми у Львові. Наступні виставки пройшли в музеї Т. Шевченка у Києві, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї, в музеї етнографії та художнього промислу у Львові, в Українському фонді культури у Києві.

Народна майстриня працювала в галузі декоративного розпису. У її картинах переважають квітково-рослинні композиції. Творчі роботи художниці зберігаються в музеях Києва, Львова, Канева, Івано-Франківська, Снятина, частина – в приватних колекціях США, Канади, Польщі, Австралії.

Параска Хома відійшла у вічність 23 вересня на 83-му році життя.