На Прикарпатті засудили сільського вчителя, що поскаржився на вимагання хабара прокурорами


Днями Косівський районний суд виніс вирок вчителю Брустурівської ЗОШ І-ІІІ ст., обвинуваченого у розголошенні даних оперативно-розшукової діяльності й досудового розслідування.

14 червня минулого року чоловік звернувся із заявою до Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області та прокуратури Івано-Франківської області, в якій повідомив, що службові особи Коломийської місцевої прокуратури через адвоката вимагають у нього 4 тисячі доларів хабара "за вчинення дій в інтересах його сина", пише Курс

Як йдеться у вироку суду, того дня обласна прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення службовими особами Коломийської місцевої прокуратури за посередництва адвоката кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 (замах на злочин) та ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Вчитель зобов’язався не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій.

Однак за кілька днів він зустрів адвоката, через якого працівники прокуратури вимагали хабар, і розповів йому про відкрите кримінальне провадження.

Як чоловік потрапив на лаву підсудних, у вироку не вказано. Однак у суді він свою вину визнав повністю та звернувся до суду із заявою, в якій просить звільнити його від відбування покарання на підставі Закону України "Про амністію в 2016 році".

Косівський районний суд визнав його винним за ч. 1 ст. 387 КК України (розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування) та призначив покарання у 1700 грн штрафу.

Оскільки вчитель є пенсіонером та інвалідом ІІ групи, суд звільнив його від покарання на підставі п. "г" ст. 1 Закону України "Про амністію у 2016 році".