На Прикарпатті знову зафіксували ботулізм


11 липня 2015 року в реанімаційне відділення Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні госпіталізовано хворого жителя Галицького району з діагнозом: Ботулізм.

несприятлива ситуація щодо захворюваності на ботулізм.

Протягом поточного року спостерігається збільшення випадків даного захворювання.

Станом на 14.07.2015 року в районі зареєстровано 2 випадки захворювання і потерпіло 2 особи.

У 2014 році було зареєстровано 1 випадок.

Всі випадки пов’язані з вживанням м’ясних консервів - паштетів домашнього приготування.

Ботулізм - небезпечне токсико-інфекційне захворювання, що викликається паличкою ботулізму та протікає з ураженням нервової системи.

Захворювання виникає тоді, коли в організм потрапляє харчовий продукт , вода або аерозоль, заражений ботулотоксином - речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %.

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, збудник, в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися і виділяти токсин – ботулотоксин, що є сильною отрутою. Як правило, ботулотоксин накопичується в консервах домашнього приготування в герметично закритій тарі, так як в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму.

Тому, з метою профілактики отруєнь консерви, солону і копчену рибу, ковбаси необхідно зберігатися при температурі не більше 8-10° С і за жодних умов не вживати в їжу консерви, якщо кришка банки хоч трохи надута!