На Прикарпатті зростає кількість «зелених» електростанцій


Енергетики повідомляють про збільшення кількості альтернативних електростанцій на Івано-Франківщині. Станом на сьогодні їх налічується 70.

При цьому 11 електростанцій сумарною потужністю18,5 МВт перебувають у власності суб’єктів господарювання, а 59, потужністю близько 0,9 МВт, знаходяться у власності фізичних осіб.

За популярністю на Прикарпатті лідирують сонячні електростанції, їх нині у області 6. Найбільші знаходяться у Снятинському, Богородчанському, Тисменицькому районах та мають сумарну потужність 10,9 МВт.

Гідроелектростанцій на Івано-Франківщини чотири – у Снятинському, Тлумацькому, Верховинському районах, із загальною потужністю 2,9 МВт. Окрім цього, є одна біогазова установка на заводі «Даноша» на Калущині, потужністю 4,7 МВт. 

Також минулого року, поблизу села Шевченкове Долинського району було розпочато будівництво першої в області вітрової електростанції, тут буде встановлено 6 вітряків та будівництво сонячних станцій в Тисменицькому та Снятинському районах. 

Енергетики зазначають, що для того, щоб підключити свою альтернативну енергоустановку до електромережі споживачам потрібно звернутися у обленерго, замовити відповідну послугу та оплатити її. Далі, у визначений законом термін, буде проведено роботи з приєднання та облаштовано точку обліку.