На ремонт прикарпатських навчальних закладів з бюджету направили 24 мільйони


Навчальні заклади Прикарпаття готові до початку нового навчального року. На ремонтні роботи, які ведуться на завершальній стадії, цьогоріч із обласного і місцевих бюджетів було спрямовано близько 24 млн грн.

Про це під час селекторної наради під головуванням Прем’єр-міністра України повідомила перший заступник голови облдержадміністрації.

Варто зазначити, що в області зберігається позитивна динаміка розвитку дошкільних навчальних закладів. Так, з початку року створено понад 700 місць у ДНЗ, здано в експлуатацію три новозбудованих садочки.

Окрім того, у січні двері нової школи відкрилися для 400 школярів із Долинщини. А вже у вересні діти с. Станківці Витвицької об’єднаної територіальної громади сядуть за парти новозбудованого навчально-виховного комплексу.

«Сьогодні наша область отримала 12 нових шкільних автобусів, загальна вартість яких склала  20 млн грн, - розповіла управлінець. – Забезпечити школи транспортом вдалося значною мірою завдяки освітній субвенції».

Також Марія Савка повідомила про розвиток шкіл, які знаходяться у гірській місцевості, окреслила основні проблеми даних закладів.

«33 відсотки навчальних закладів області розташовані у гірських районах. Освіту в них отримують 48 тисяч прикарпатців. Тому основним нашим завданням є збереження і розвиток мережі гірських шкіл. А це, зокрема, і врегулювання на державному рівні показників формування класів, нормативної штатності навчальних закладів. Разом з тим, варто би було до переліку транспорту програми «Шкільний автобус» включити транспортні засоби підвищеної прохідності, які змогли долати гірські дороги», - підкреслила посадовець.

Серед проблемних питань належного функціонування гірських шкіл Марія Савка  виокремила якість тамтешніх доріг. Посадовець зауважила, що у деяких районах дороги знаходяться у занедбаному стані. Однак за підтримки обласної влади починаючи з 2015 року відремонтовано понад 150 кілометрів таких доріг, вартістю 600 млн грн.

Йшлося і про функціонування пришкільних інтернатів Івано-Франківщини та проведення Інтернет мережі до віддалених населених пунктів області для забезпечення доступу учнів до нових знань.