На Тролейбусній литовська компанія розпочала модернізацію котельні


Роботи виконує литовська фірма «ENERSTENA», що виграла тендер на на модернізацію та встановлення потужного котла на біопаливі..

У понеділок, 13 березня, на територію котельні прибули два потужні підйомні крани,німецької фірми «GROVE». Один - вантажопідйомністю 250 тонн із вильотом стріли 72 м, другий - вантажопідйомністю 50 тонн і стрілою 38 м. Таку техніку на Прикарпатті можна побачити вкрай не часто, адже і в Україні її нараховують лише одиницями, інформує прес-служба Теплокомуненерго.

у вівторок, 14 березня, з митниці на численних трейлерах надійшло великовагове обладнання майбутньої котельні і розпочалися роботи з вигрузки і монтажу. Біля фундаменту, на якому має стояти великогабаритна топка, встановили направляючі, по яких буде пересуватися цей 50-тонний агрегат. Нижню частину топки вагою 18 тонн встановили на направляючих досить оперативно і розпочалися роботи з підготовки встановлення верхньої частини, вага якої 32 тонни. Вже встановлені лебідки, за допомогою яких 50-тонний агрегат має зайняти призначене місце на фундаменті, змонтовані приспособи для прецезійно-точного і вивіреного монтажу верхньої частини топки. Ось із транспортного засобу в повітря здіймається 32-тонна конструкція, зависає над основою і повільно починає опускатися. Відстань залишається декілька сантиметрів, ще менше… Литовські монтажники чаклують над приспособами і просто непомітною для ока настає та мить, коли топка стає єдиним цілим. Все. Далі справа за лебідками.

Один за одним до кранів під’їжджають трейлери з менш габаритним обладнанням, яке вивантажується буденно.

F6 Troley 14 03

У другій половині дня до котельні доставлено котел, вага якого 22 тонни. Він має розташуватися всередині новозбудованого приміщення. Двоповерхові стіни котельні є, а даху – нема, адже котел буде подаватися зверху. У цій операції беруть участь обидва потужні крани. Котел транспортувався в лежачому стані, а його слід змонтувати в котельні вертикально. Великовантажний кран спеціальними шлеями підіймає котел. Другий кран підтримує знизу. І ось багатотонна конструкція зависає в повітрі. Ще мить… і котел над стінами новозбудованої котельні. Кранівник не бачить, куди має стати котел, проте чіткі команди монтажників - і 22-тонна конструкція вже стоїть на призначеному фундаменті – міліметраж!. Чітко і досконало.

За словами литовських фахівців: подібних сучасних котелень із дійсно європейськими економічними параметрами в Україні - одиниці. Подібна діє на Півдні України. Це високоефективне, надійне і автоматизоване обладнання.